door

4 bijzondere dieren in de Nederlandse musea

Foto 1. Leer alles over de walvis in de walviszaal. Foto: Natuurmuseum Fryslân

Bijzondere skeletten, de Dominomus en een uitgestorven dodo

21 oktober 2022 bijgewerkt: 17 februari 2023 Opmerkelijk Landelijk

Niet alleen mensen hebben verhalen. Soms zijn de verhalen die gaan over dieren minstens net zo spectaculair, aangrijpend of tot de verbeelding sprekend. Wij zetten vier bijzondere dieren voor je op een rijtje die je kunt bewonderen in de Nederlandse musea. Kun je je de Dominomus bijvoorbeeld nog herinneren?

Potvisskelet in Natuurmuseum Fryslân

Leeuwarden, Friesland Als een walvis aanspoelt aan de Nederlandse kust is dat natuurlijk super zielig voor het dier. Maar hoe sneu ook, het biedt ons wel de kans om de immense beesten eens van heel dichtbij te bekijken. Maar dat stinkt toch enorm, zo'n rottend kadaver? Klopt. Bespaar jezelf een ritje naar de kust wanneer er weer een walvis op het strand ligt, want in Natuurmuseum Fryslân heeft een vijftien meter lange potvis die in 1994 aanspoelde op Ameland namelijk een tweede leven gekregen. In de walviszaal bewonder je het skelet dat bijna de hele museumzaal vult. Bestudeer het skelet bot voor bot en leer op een interactieve manier alles over deze reusachtige zeebewoners.

Dominomus in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland - Commotie alom in Leeuwarden. In de hal waar in november 2005 miljoenen dominosteentjes klaarstaan voor de tv-show Domino Day vliegt een mus! Het is tragisch voor het musje, maar het belang van de televisieproductie weegt zwaarder. Een jager wordt ingehuurd om het vogeltje onschadelijk te maken. Het gevolg: een enorme rel, waardoor de Dominomus inmiddels in het collectieve geheugen van Nederland gegrift staat. Tegenwoordig is de beroemdste huismus van ons land te zien in Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het diertje zit op een doosje dominostenen en wordt vergezeld door het boterkuipje waarin zij werd afgevoerd én een aantal dominosteentjes die destijds omvielen.

  • De Dominomus is onderdeel van de vaste tentoonstelling Dode dieren met een verhaal. Bekijk ook onder meer de Tweede Kamermuis, een meeuw die in botsing kwam met een traumaheli en een egel die vast kwam te zitten in een McFlurry.

Foto 2. De Dominomus is te zien in het museum. Foto: Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Realistische dodo in Naturalis

Leiden, Zuid-Holland In Naturalis vinden we nog zo'n tot de verbeelding sprekend dier. Deze vogel is niet bekend uit de media, maar omdat er een groot mysterie omheen hangt. De dodo stierf uit door de komst van de Nederlandse schepen in de zeventiende eeuw uit op Mauritius. Hoe de dodo er precies uitzag is niet bekend, maar preparateur Jan Hakvoort van Naturalis deed in 1995 wel een poging om zo dicht mogelijk bij het uiterlijk van het dier te komen. Dit deed hij aan de hand van botten uit een bijna compleet dodoskelet. Verwacht je een dikke opgeblazen vogel die dom uit zijn ogen kijkt? Dan zul je nog versteld staan, want het realistische Leidse exemplaar heeft wel iets weg van een struisvogel en kijkt statig en trots voor zich uit.

Foto 3. Deze realistische dodo reconstructie is te zien in Naturalis. Foto: Naturalis

Mammoetpuzzel in Natura Docet

Denekamp, Overijssel Het lijkt op een olifant, maar het is het niet. In Natura Docet staat namelijk een deel van een echt skelet van een Wolharige mammoet. Of, nou ja... niet van één mammoet. Ieder bot is afkomstig van een ander dier. Het gigantische geraamte bestaat uit maar liefst zeventig botten, dus je kunt je voorstellen dat het een behoorlijke puzzel moet zijn geweest. Vakwerk! De gigantische slagtanden zijn indrukwekkend. De mammoet staat in de werkkamer van Meester Bernink; natuuronderzoeker, verzamelaar en oprichter van het museum. In de wonderkamers van Natura Docet vind je trouwens nog veel meer bijzondere dieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een opgezet vogelbekdier en dinobotten?

Ook leuk: Ga zelf op zoek naar fossielen op het Maasvlaktestrand met een leuke excursie van FutureLand. Walter Langendoen zoekt dagelijks naar fossielen op het strand en neemt je mee op reis langs de sporen van oeroud leven. Wie weet vind je wel een mammoetbot, woelmuiskiesje of een hyenakeutel!
Foto 4. Bewonder fossielen en skeletten in Natura Docet. Foto: Museum Natura Docet Wonderryck © Fred Ernst

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-02-17 17:18:30 · Gepubliceerd: 21 oktober 2022 - 1537