Winter wonderland vol beelden van ijs en zand

Nu ook ijssculpturen en winters dorp bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn

't Veluws Zandsculpturenfestijn Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Uitzicht op de mooie wintertuin. Pas op: hier leven pinguïns en ijsberen. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn

archief oud artikel 17 december 2022 Toerisme Garderen, Gelderland Bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn kun je voor het eerst ook de hele winter genieten van de prachtige zandsculpturen. Sterker: van 27 december 2022 tot en met 4 maart 2023 komen daar ijsbeelden bij en een sneeuwlandschap vol ijsberen en pinguïns! Wauw... hier is het nog écht winter!

Genieten van winterse sferen

De winter wordt prachtig bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn. Wandel door een bijzondere wintertuin. Zie voor je ogen enorme ijsblokken veranderen in fraaie beelden onder de bekwame handen van de beste carvers ter wereld. En neem je glühwein mee in de grote iglo. Het zijn Winterse Sferen bij 't Zandsculpturenfestijn, waar van tijd tot tijd ook nog eens een sneeuwbuitje valt.

Foto 2. Een kacheltje en mooie lichtjes maken de iglo in de wintertuin beregezellig. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Vaderlandse geschiedenis in zand en ijs

Je reis begint warm, want eerst kom je in binnenruimtes vol zandsculpturen. Je ontmoet er de Hunebedbouwers, de Romeinen en nog veel meer hoofdrolspelers uit Onze Vaderlandsche Geschiedenis - het thema van dit jaar. Prachtig gemaakt door de zandkunstenaars, met oog voor elk detail. Wie goed kijkt ziet steeds meer. Maar dan? Want het is winter en buiten vriezen de zandsculpturen kapot. Gelukkig hebben ze daar dit jaar iets op gevonden bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn: buiten komen ijsbeelden te staan! En reis je verder door onze geschiedenis langs de prachtigste creaties in sneeuw en ijs. Zo wil iedereen wel geschiedenis leren!

Foto 3. De middeleeuwen in zand. Vanaf 27 december zie je de Nederlandse geschiedenis ook uitgebeeld in ijs! Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Winterdorp vol ijssculpturen

De prachtige zandsculpturen leiden je naar buiten, naar een winters dorp vol huisjes in Anton Pieckstijl. Gluur snel door de ramen, want daarbinnen gebeurt het. Elk huisje heeft zijn eigen ijssculptuur. En elke sculptuur vertelt weer een ander deel van onze geschiedenis. Kijk: handelaars in de zeventiende eeuw. Een oorlogstafereel uit de Tweede Wereldoorlog. En waarom feesten die mensen zo uitbundig? Je valt van het ene wonder in het andere zonder dat je de ijzige vrieskou rondom de beelden in hoeft. Dat moeten de carvers wel. Elke dag kun je er een paar aan het werk zien in de huisjes, warm ingepakt terwijl ze hun gereedschap vasthouden met dikke handschoenen aan. Toch slagen ze erin om het ijs tot leven te brengen. Voor je ogen zie je de blokken veranderen in fraaie beelden.

Foto 4. Het wordt een echte winter bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Winter wonderland

Midden tussen de huisjes ligt een echt winter wonderland verscholen. Deze winterse tuin met levensgrote ijsberen en pinguïns, is speciaal aangelegd door het bekende programma De Grote Tuinverbouwing van SBS6. In de tuin kom je een gezellig pleintje tegen, waar de pan al boven het vuur hangt en tafels en stoelen klaarstaan. Het licht brandt in de werkplaats van de ambachtelijke bakker en slager. Wie naar binnen kijkt ziet dat er hard gewerkt wordt. De slager is bezig met zijn worsten en de bakker schuift net het brood de oven in. Dit zijn geen ijsbeelden, maar weer zandsculpturen. Op deze plek veilig beschut tegen het winterse weer.

Foto 5. Het winterse plein in de wintertuin, sprookjesachtig mooi. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Wat drinken op het winterse plein

Er is nog meer zandkunst te zien rondom het plein, want de werkplaats van de bakker en slager grenst aan een heus zandhotel. Even naar binnen om de mooie muren en meubels te bewonderen. Daarna is het goed toeven op het plein, waar de glühwein en warme chocolademelk al worden verwarmd en glazen van ijs klaar staan voor wie liever een ijskoud drankje wilt. Een winters hapje kun je er ook krijgen. Wat een magische plek! Zeker als het gaat sneeuwen.

Foto 6. Kijkje in het zandhotel. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Leuke activiteiten voor jong en oud

Behalve de indrukwekkende zand- en ijssculpturen en de winterse sneeuwwereld vind je nog veel meer bijzondere activiteiten die je mee terug nemen in de tijd. Rondkijken alleen is al de moeite waard, maar voor degenen die iets willen doen, zoals de kinderen, is er onder meer een quiz samengesteld. Test je eigen kennis over de historie van ons land. Weet je wie Piet Hein was? En Erasmus? Waar staat VOC voor? Leuk én leerzaam voor bezoekers van alle leeftijden.

Foto 7. De slager aan het werk in de wintertuin. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Ook interessant

Foto 8. Uitzicht op de mooie wintertuin. Pas op: hier leven pinguïns en ijsberen. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Laatst gewijzigd: 2024-01-08 12:27:22 · Gepubliceerd: 17 december 2022 - 5675