1

Van alles te beleven deze winter in het gezellige Gouda

Sfeervolle activiteiten in de binnenstad voor jong en oud

UITagenda Gouda Redactioneel door
Foto 1. De Markt in Gouda is in winterse sferen. Foto: VVV Gouda

archief oud artikel 13 december 2023 Toerisme Gouda, Zuid-Holland Gouda is dit jaar opnieuw omgetoverd tot een sfeervolle winterstad. In de binnenstad zijn er activiteiten voor het hele gezin. Geniet van de sfeervolle kaarsjesavond Gouda bij Kaarslicht en schaats je warm rondom het stadhuis. Of bewonder de verlichte Goudse Glazen van de Sint-Janskerk en leun achterover tijdens een rondvaart op de grachten van Gouda. Ga je binnenkort een dagje uit en zoek je nog een stad voor een winterse stedentrip? Denk dan aan Gouda!

Gouda bij Kaarslicht

De winter start met de 68e editie van de bijzonder sfeervolle traditie Gouda bij Kaarslicht. Op 15 december brandt er vanaf 19:00 uur geen licht meer in huizen, winkels en op de straten rond het Marktplein, maar licht de binnenstad op in het zachte schijnsel van duizenden Goudse kaarsen. Op het marktplein gaan de lichtjes van de enorme kerstboom, een geschenk van de Noorse zusterstad Kongsberg, aan en de burgemeester leest het kerstverhaal voor. Ook staan er optredens van Goudse koren en de Goudse Jennie Lena op het programma. En dit is niet het enige wat er klinkt; de hele middag en avond is de stad gevuld met muziek en verhalen.

Het

Goudse ijsbaan

De schaatsbaan in Gouda ligt weer te glanzen rondom het stadhuis op de Markt en nodigt iedereen uit voor een rondje op de schaats! Bind de ijzers onder en zwier, race of stuntel tot in de late avonduren. De schaatsbaan van Gouda is geopend van 20 december tot en met 14 januari en ligt om het oude stadhuis op De Markt heen. Iedere vrijdagavond is het extra gezellig, want dan gaan de voetjes van het ijs tijdens het discoschaatsen. En natuurlijk ontbreekt de Koek & Zopie tent niet. Geniet, met een heerlijke warme chocolademelk of een glühwein, van het panoramische uitzicht op de schaatsbaan.

Foto 2. Schaats je warm op de ijsbaan rondom het stadhuis. Foto: VVV Gouda

Sfeervolle winterwandelingen

Dwaal door de straten van Gouda tijdens een heerlijk frisse winterwandeling. Ontdek de mooiste highlights van de stad tijdens een winterwandeling met een gids van het Goudse Gidsen Gilde. Of bewonder tussen 16 en 31 december de prachtige gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. Deze Goudse Glazen zijn van binnenuit aangelicht, waardoor een sprookjesachtig effect ontstaat. Tijdens een wandeling rondom de kerk ontdek je op elke ruit een andere historische gebeurtenis: een leuke ontdekkingstocht!

Foto 3. De ramen van de Sint-Janskerk zijn prachtig verlicht. Foto: VVV Gouda

Wintergrachtentocht

Bekijk de Goudse binnenstad van de andere kant tijdens een wintergrachtentocht met Reederij de IJsel. Leun achterover en geniet van een warme chocolademelk, glühwein of schippersbitter terwijl je luistert naar de historische en vermakelijke verhalen van de schipper. Stap even uit de decemberdrukte en kom helemaal tot jezelf met het rustgevende gekabbel op de achtergrond. Heb je het snel koud? Kruip dan gezellig in de warme kajuit.

Foto 4. Stap in een schip van Reederij de IJsel en bekijk Gouda vanuit een ander perspectief. Foto: VVV Gouda

Nog meer winterse activiteiten in Gouda:

  • Check de leukste uitstapjes in Gouda in onze UITagenda;
  • Bezoek één van de tentoonstellingen of volg een familieworkshop bij Museum Gouda;
  • Wandel langs de vernieuwende lichtkunstwerken in het historische centrum en geniet van LichtKunstGouda;
Foto 5. De Markt in Gouda is in winterse sferen. Foto: VVV Gouda

Laatst gewijzigd: 2023-12-20 13:06:06 · Gepubliceerd: 13 december 2023 - 3980