1

Doen dit jaar: gratis naar Rembrandts Vaandeldrager

De Vaandeldrager nog in vier provincies te zien

Exposities in Nederland Nieuws door
Foto 1. Een deel uit het zelfportret De Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn, 1636. Foto: Rijksmuseum Amsterdam

archief oud artikel 10 januari 2023 Cultuur Landelijk Rembrandt van Rijn schilderde toen hij dertig was een van zijn beroemdste zelfportretten: De Vaandeldrager. In 2022 werd dit bijzondere schilderij gekocht door het Rijksmuseum voor 175 miljoen euro. Maar voor het daar komt te hangen maakt het eerst een toer door Nederland. En die is nog niet voorbij! In deze 4 provincies kun je dit jaar De Vaandeldrager van Rembrandt nog gratis zien.

Waarom is De Vaandeldrager zo bijzonder?

Rembrandts zelfportretten zijn wereldberoemd. Maar waarom is juist zijn portret als een vaandeldrager zo bijzonder? Allereerst door het moment waarop de dertigjarige Rembrandt zich in 1636 op deze manier schilderde: de Tachtigjarige Oorlog is dan nog in volle gang. Deze oorlog leidde uiteindelijk tot het ontstaan van Nederland. Voor de soldaten uit marcheerden de vaandeldragers, een symbool van de strijd voor onze zelfstandigheid. Een patriottistisch schilderij dus, dat leidde tot zijn doorbraak én uiteindelijk tot de Nachtwacht. Maar het is ook een mooi voorbeeld van de uitbundige barokke stijl waarin hij in die jaren schilderde.

De Vaandeldrager on tour: bekijk hem gratis!

Voor De Vaandeldrager definitief naar het Rijksmuseum gaat, reist hij eerst door Nederland en brengt een bezoek aan elke provincie. Vorig jaar was het schilderij al in acht provincies te zien en dit jaar zijn nog vier provincies aan de beurt: Gelderland, Zeeland, Limburg en Groningen. Dus woon je in een van deze provincies, ver van Amsterdam? Mis de kans dan niet om Rembrandt een stuk dichter bij huis in de ogen te kijken! Helemaal omdat bij elk museum minstens één dag De Vaandeldrager gratis te zien is. De eerstvolgende keer kun je het schilderij gratis zien op 16 januari in Museum Arnhem.

● LET OP: ook voor deze gratis dagen moet je van tevoren een tijdslot boeken en die gaan hard! Wees dus op tijd.

Hier kun je in 2023 De Vaandeldrager nog zien

  • Van 3 tot en met 29 januari in Museum Arnhem in Gelderland. Gratis dag op 16 januari;
  • Van 31 januari tot en met 28 februari in het Zeeuws Museum in Middelburg, Zeeland. Gratis te zien op 31 januari en 19 februari;
  • Van 2 tot en met 30 maart in Bonnefanten in Maastricht, Limburg. Gratis te zien op 10 en 29 maart;
  • Van 4 april tot en met 7 mei in het Groninger Museum in Groningen; deze hele periode kun je de Vaandeldrager gratis komen bezoeken!
  • Voor De Vaandeldrager moet je altijd een tijdslot boeken, ook op de dagen dat je gratis het museum in mag om het schilderij te zien. Je hebt tijdens je tijdslot een half uur om het schilderij goed te bekijken en op je in te laten werken. En om alles over de geschiedenis ervan te weten te komen.
Foto 2. In het Stedelijk Museum Alkmaar trok De Vaandeldrager van Rembrandt al veel bezoekers. In 2022 bezochten in totaal 58.592 mensen dit museum, mede dankzij De Vaandeldrager. Foto: Stedelijk Museum Alkmaar

Laatst gewijzigd: 2023-04-03 14:40:11 · Gepubliceerd: 10 januari 2023 - 835