50 iconische schilderijen in art experience RTXP

Ontdek de geschiedenis van de schilderkunst van de renaissance tot nu

Art experience RTXP Nieuws door
Foto 1. De reis door RTXP begint met de Tuin der lusten van Jeroen Bosch. Foto: Jonna Bruinsma

archief oud artikel 18 januari 2023 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Door de geschiedenis wandelen aan de hand van 50 iconische schilderijen? Dat kan bij de spiksplinternieuwe art experience van RTXP in Amsterdam. Hier lijken meesterwerken van over de hele wereld te hangen, maar het zijn studies geschilderd door kunstenaars van nu. De schilderijen nemen je mee op een reis door de tijd, waarbij je de schilderkunst ziet veranderen. En je jezelf stiekem ook even wijs kunt maken dat je echt voor de Mona Lisa staat, want de schilderijen zijn tot in de details nagemaakt.

Van de ene topper naar de andere

De reis begint met de beroemde Tuin der Lusten van Jeroen Bosch. Officieel een werk uit de renaissance, maar dan wel eentje vol beeldspraak die nog uit de middeleeuwen stamt. Een prachtig schilderij om deze tijdreis door de schilderkunst mee te beginnen. Het echte schilderij hangt in Madrid, maar de studie in RTXP is voor een leek niet van de echte te onderscheiden. Correggio's Jupiter and Io hangt direct om de hoek en je komt zelfs langs de Venus van Botticelli en Mondriaans Victory Boogie Woogie. In totaal hangen er 50 legendarische werken waar je volgens de oprichters van RTXP normaal 37.000 kilometer voor moet reizen om ze allemaal in het echt te zien. Als je ze al kunt zien: sommige zijn namelijk particulier bezit.

Foto 2. De studies zijn op ware grootte geschilderd en geven je het gevoel alsof je voor het echte schilderij staat. Foto: Jonna Bruinsma

Speciale kamers

Natuurlijk ontbreken ook Rembrandt en van Gogh niet, schildergrootheden uit ons eigen Nederland. Enkele van de speciale kamers in RTXP zijn aan hen gewijd. In de Rembrandt kamer maak je kennis met zijn mooie gebruik van licht. En in de Van Gogh kamer ontdek je dat het beroemde zelfportret met grijze vilthoed best klein is. Een enorme afbeelding ernaast laat goed zien hoe Van Gogh zijn effecten creëerde met verfstrepen in verschillende kleuren. Maar de mooiste kamer is die van Monet. Daar is zijn tuin in Giverny op alle muren, het plafond en zelfs de vloer nageschilderd. Stap op het beroemde Japanse bruggetje en je waant je echt in één van zijn schilderijen. Wauw, dat is toch wel gaaf!

Foto 3. In de Van Gogh kamer van RTXP. Foto: Jonna Bruinsma

Lezingen, cursussen en master classes

De schilderijen nemen je mee van de renaissance via Rembrandt en Vermeer naar de achttiende eeuw, het impressionisme, het postimpressionisme met Van Gogh en uiteindelijk de twintigste eeuw en De Stijl. Genieten, maar ook leren van en over kunst: dat is het doel van RTXP. Voor iedereen, ook kinderen en mensen die denken: wat weet ik nou van schilderijen? Daarom zijn er speciale rondleidingen, ook voor scholen. Er worden lezingen en cursussen georganiseerd. En wie zijn eigen schilderkunsten wil verbeteren kan naar een master class. Ben je echt hélemaal weg van een schilderij? De studies die hier hangen worden ook verkocht.

Foto 4. De art experience eindigt tussen iconen uit de moderne tijd, met links de Victory Boogie Woogie van Mondriaan. Foto: Jonna Bruinsma

Ook interessant

Foto 5. Ontdek in een hoekje van de Van Gogh kamer in RTXP zijn Caféterras bij nacht. Foto: Jonna Bruinsma

Laatst gewijzigd: 2023-03-01 17:00:34 · Gepubliceerd: 18 januari 2023 - 1558