Ademloos luisteren tijdens de Nationale Voorleesdagen

Dit is er te doen tijdens de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen 2023   Nieuws door
Foto 1. Prinses Laurentien trapt ook dit jaar weer de Nationale Voorleesdagen af met een gezellig voorleesontbijt. Foto: Stichting CPNB

20 januari 2023 Cultuur Landelijk Met een prentenboek op schoot, terwijl je geliefde kroost met de duim in de mond luistert naar de wonderlijkste verhalen over dieren, kinderen en bijzondere feestjes. Warme momenten. En wie heeft er geen warme herinneringen aan het voorleesuurtje van vroeger voor je naar bed moest? Tijdens de Nationale Voorleesdagen staan de leukste kinderboeken om uit voor te lezen in de spotlight en daar komen heel wat toffe activiteiten bij om het hoekje kijken! DagjeWeg.NL zette er een paar voor je op een rij.

Voorleesontbijt

Voorlezen is een prima manier om peuters en kleuters aan het eten te krijgen. Niet voor niets starten de Nationale Voorleesdagen ieder jaar met het Nationale Voorleesontbijt, dit jaar op woensdag 25 januari. Op heel veel basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn kinderen welkom om te komen ontbijten, terwijl een onbekende of bekende Nederlander voorleest uit het Prentenboek van het Jaar 2023: Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Dus check snel of de bibliotheek in jullie woonplaats ook meedoet! De Nationale Voorleesdagen duren tot en met zaterdag 4 februari.

Niet alleen scholen en bibliotheken doen mee! Een greep uit de activiteiten:

Foto 2. Ook dit jaar draaien veel activiteiten weer om het Prentenboek van het Jaar: Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Foto: Stichting CPNB

Maximiliaan Modderman feestje

KATWIJK AAN ZEE - Een goed begin van de Nationale Voorleesdagen op woensdag 25 januari is het Voorleesfeest van Maximiliaan Modderman in de hoofdbibliotheek van Katwijk. Alle kinderen van twee tot zes jaar oud zijn van 14:00 uur tot 15:30 uur van harte welkom om te genieten van muzikaal voorleestheater en een ballonkunstenaar die ballondieren maakt. Schminken, cupcake versieren en een knuffel maken horen er ook allemaal bij. Neem gezellig je eigen knuffel mee!

Lekker veel te doen

ARNHEM - Ook de Arnhemse Kinderboekwinkel start op 25 januari de Nationale Voorleesdagen met een Maximiliaan Modderman feestje, 's ochtends om 11:00 uur. Maar ze organiseren nog veel meer, zoals tekenen met Jan Jutte, de illustrator van het prentenboek over Maximiliaan Modderman. Er komt een poppenvoorstelling en ook een voorleesochtend over de Gruffalo. De wat? Bekijk de agenda van de Arnhemse Kinderboekenwinkel voor meer informatie!

Foto 3. Kom bij de Arnhemse Kinderboekenwinkel tekenen met Jan Jutte, de illustrator van het Prentenboek van het Jaar 2023. Foto: Sven Scholten

Voorlezen voor oudere kinderen

HAARLEM - Oudere kinderen (vanaf zes jaar) kunnen op zaterdag 28 januari luisteren naar het spannende verhaal De toch niet zo eenzame tocht van Torre bij Boekhandel De Vries Van Stockum. Over de spannende tocht van Torre en zijn geitje door donkere bossen en onderaardse gangen als ze verdwalen in een storm. Onderweg komen ze wilde dieren en wonderlijke wezens tegen. De schrijfster van het boek leest het zelf voor, vanaf 14:00 uur.

Luisteren in het Huis in de Heuvel

ROTTERDAM - In het Plaswijckpark hebben ze de grote binnenspeeltuin Het Huis in de Heuvel. Daar is ook een leeshoek te vinden en tijdens het eerste weekend van de Nationale Voorleesdagen, op zaterdag 28 en zondag 29 januari, worden hier de leukste kinderboeken voorgelezen. Spannende, maar ook grappige. Deze actie van het park is een voorafje op de plannen om de leeshoek te verbeteren.

Verhalen in een kasteel

MUIDEN - Je kunt zelfs naar een kasteel om te worden voorgelezen! In het Muiderslot hebben ze een voorleesdag op 29 januari en een tweede voorleesdag op 4 februari in de mooie slotkapel. De bekendste bewoner van het slot, schrijver P.C. Hooft, zei al in de zeventiende eeuw dat voorlezen je een leuker mens maakt. En daar werken ze in het slot graag aan mee. Kom ook luisteren tussen 13:00 uur en 15:00 uur! De verhalen zijn vooral leuk voor kinderen tot en met acht jaar.

Foto 4. Laat je voorlezen in een kasteel! Foto: Muiderslot

De Prentenboeken Top 10 van 2023

Zelf voorlezen blijf natuurlijk helemaal het einde, voor jou én je kinderen. Inspiratie nodig? Bekijk dan de Prentenboeken Top 10 van 2023, stuk voor stuk pareltjes!

Deborah van de Leijgraaf: Kiekeboe! | Bette Westera, Mies van Hout: Brave hond! Stoute kat! | Marijke ten Cate, Tjibbe Veldkamp: De bijzondere beer | Steve Small: De eend die niet van water hield | Pieter Gaudesaboos: Een zee van liefde | Yvonne Jagtenberg: Ik ben Pippi niet! | Susanne Strasser: Kom, we gaan een boek lezen! | Marjoke Henrichs Nee! zei Konijn | Eva Montanari Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? | En natuurlijk het Prentenboek van het jaar 2023, Joukje Akveld: Maximiliaan Modderman geeft een feestje.

Foto 5. De Prentenboeken Top 10 van 2023. Foto: Stichting CPNB
Meer leuke activiteiten rondom peuter-, kleuter- en kinderboeken vind je in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier stappen kinderen letterlijk in de wereld van Kikker en zijn vriendjes, uit de wereldberoemde boeken van Max Velthuijs. Ze kunnen er onder andere schatgraven met Beer, schaatsen met Eend, taarten maken met Varkentje en klussen met Rat. Jongeren vanaf veertien jaar gaan op een literair avontuur in de expositie Back Street, waar ze via donkere steegjes in tien uitdagende ruimtes komen. Zoals de escaperoom van spannende verhalen en de Limousine, waar ze leren verleiden met taal.
Foto 6. Prinses Laurentien trapt ook dit jaar weer de Nationale Voorleesdagen af met een gezellig voorleesontbijt. Foto: Stichting CPNB

Laatst gewijzigd: 2023-01-20 16:41:09 · Gepubliceerd: 2023-01-19 14:14:55 - 310