Niet te missen op het International Film Festival Rotterdam

Grootste filmfestival van Nederland barst los in Rotterdam

IFFR 2023   Nieuws door
Foto 1. Bekijk het volledige programma van IFFR 2019 op de website en kies uit honderden films en tientallen activiteiten. Foto: IFFR 2021 © Ruben Hamelink.

24 januari 2023 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Het allergrootste filmfestival van Nederland is na twee magere coronajaren weer op volle sterkte terug in Rotterdam! De 52ste editie van International Film Festival Rotterdam, ook wel IFFR 2023, barst vanaf 25 januari twaalf dagen los op verschillende locaties in de havenstad. Bekijk de beste films van dit jaar, ontdek de filmtalenten van morgen en dompel je onder in de inspirerende wereld van internationale cinema.

Must sees van IFFR 2023

Er is zoveel te zien tijdens IFFR dat het programma is opgedeeld in verschillende thema's, om je persoonlijke selectie makkelijker te maken. Zo zijn films met het label 'Bright Future' gemaakt door opkomend talent; de toppers van de toekomst. 'Deep Focus' films laten allerlei facetten van het film maken zien. Hier kom je dus allerlei stijlen tegen, van documentaires tot animatie. Naar de films in de sectie 'Limelight' wordt uitgekeken: dit zijn prijswinnaars en publieksfavorieten. Misschien een goed startpunt voor je eigen filmprogramma? Deze goede films op IFFR wil je in ieder geval niet missen:

  • Aftersun. Een film over de band tussen een vader en dochter, samen op vakantie in Turkije. (helaas al uitverkocht!)
  • Eo. Reis mee met de ezel Eo, van geliefd circusdier tot een lastdier zwervend door Europa. Je ziet de mensheid en hoe we handelen door de ogen van een dier.
  • No Dogs or Italians Allowed vertelt een familiegeschiedenis in een stopmotion-animatie met poppen. Een verhaal tegen de achtergrond van twee wereldoorlogen, de opkomst van het fascisme en de Spaanse griep, maar toch mooi en hoopvol.
  • Gagaland. Een uitgelaten dansfilm, een ongebonden vreugdesprong voor de TikTok-generatie. Wint gagadanser Boy K het hart van B Girl of wordt de danshype zijn ondergang?

Steve McQueens Sunshine State

Het IFFR laat niet alleen films zien, maar brengt film ook samen met andere kunstvormen. Dat zie je in het Art Directions programma wat gevuld is met installaties, tentoonstellingen, muziek en uitvoeringen. Loop op 26 januari met een gids mee door Rotterdam langs vijf van de installaties die bij het festival horen en ontmoet de kunstenaars. Of tour op eigen houtje door de stad om ze te bekijken. Aanrader: in Depot Boijmans Van Beuningen is een bijzondere video-installatie te zien van regisseur en kunstenaar Steve McQueen. Op uitnodiging van het IFFR maakte hij Sunshine State, eigenlijk voor een de 50e editie van het filmfestival. De tentoonstelling is gelijk de eerste die op de vijfde verdieping van het Depot te zien is. Met een IFFR ticket krijg je korting op een ticket.

Foto 2. Still uit Sunshine State (©Steve McQueen. Courtesy the artist, Thomas Dane Gallery, Marian Goodman Gallery and Pirelli HangarBicocca, Milan. Foto: Agostino Osio)
International Film Festival Rotterdam 2023 barst 25 januari los en eindigt op 5 februari. Bekijk op de website van IFFR 2023 welke films er wanneer en waar in Rotterdam te zien zijn. Tijdens het filmfestival kun je de app gebruiken met de Film Finder. Zo kun je gemakkelijker films vinden die je bij je passen en wordt het kiezen makkelijker; er staan namelijk letterlijk honderden films op het programma.
Foto 3. Bekijk de nieuwste en beste films tijdens de 52ste editie van International Film Festival Rotterdam. Foto: Jan de Groen.

Laatst gewijzigd: 2023-01-24 14:46:28 · Gepubliceerd: 2023-01-23 12:18:10 - 448