kunstwerken van de toekomst bij Museum de Fundatie

Bekijk de nieuwe schilderijententoonstelling Brave New World in Zwolle

Expositie Brave New World   Nieuws door
Foto 1. De werken van Cui Jie bestaan allemaal uit schilderijen van futuristische gebouwen, omringt door abstracte kunst. Foto: Museum De Fundatie © Cui Jie

27 januari 2023 Cultuur Zwolle, Overijssel Schilderkunst is ouderwets? Helemaal niet! Bij de nieuwe expositie Brave New World in Museum de Fundatie zie je ruim 70 werken van zestien jonge makers. De schilderijen hebben een frisse kijk op de wereld van nu en in de toekomst. De expositie opent op 28 januari en bezoek je tot en met 11 juni 2023.

Het achterliggende idee

Schilderkunst als kunstvorm heeft vanaf het jaar 2015 een andere insteek gekregen. Dit komt voornamelijk door het internet en de opkomst van landen buiten het traditionele westen. Schilderijen tonen dit door het laten zien van telefoons, computers en een diversiteit aan mensen. De bedenker van de expositie, schrijver en kunstcriticus Hans Den Hartog Jager, geeft in de expositie Brave New World een podium aan jonge kunstenaars, die opkomende trends weten te vangen in een schilderij. Tijdens de tentoonstelling stap je in een wereld vol schilderijen die je anders laten kijken naar de samenleving van nu en de toekomst.

De titel van de tentoonstelling Brave New World is gebaseerd op een roman van de Engelse schrijver Aldous Huxley, die al in 1932 schreef over de onvermijdelijke, opkomende trends zoals technologie en psychologische manipulatie en wat deze trends betekenen voor de toekomst.

Moderne tegenhanger

De schilderijententoonstelling met werk van zestien jonge kunstenaars, geven een fascinerende kijk op hoe de makers zich de toekomst voorstellen. Eén van de kunstenaars is Raquel van Haver, die met haar schilderij aandacht vraagt voor de vergeten vrouwen van Colombia. Tijdens een reis door het land heeft Raquel alle vrouwen die op het schilderij staan afgebeeld, gezien en gesproken. De vrouwen kennen elkaar niet, en hebben elkaar nooit gezien: het schilderij brengt ze samen. Hierdoor is dit schilderij een moderne tegenhanger van het zeventiende-eeuwse Hollandse schutterstuk. In plaats van een groep bewapende, machtige mannen, staan er 'gewone' vrouwen afgebeeld, die opstaan tegen geweld. Dit schilderij is niet het enige werk van Raquel dat je ziet tijdens de expositie. Tijdens haar reis door landen die weinig in de publiciteit komen, zoals Nigeria, Ghana en Cuba, heeft ze veel lagen van de bevolking leren kennen. In haar werken komen deze werelden samen. Met materialen als jute, klei, gips, teer, mobiele telefoons (ja, echt!) en plastic bloemen zet ze bijzondere schilderijen neer met grote contrasten.

Foto 2. Raquel van Haver schildert Colombiaanse 'vergeten' vrouwen. Foto: Museum De Fundatie © Raquel van Haver

Lichamen, illusies en gebouwen

De onderwerpen van de werken liggen ver uit elkaar. Zo beelden de schilderijen van Loie Hollowell het vrouwelijk lichaam uit, maar dan in een abstracte vorm. Je ziet nooit in één keer wat er voor je hangt, maar na een paar minuten kijken vormt zich een zwangere buik, een paar borsten of gespreide benen. In een volgende ruimte wordt je door de kunstwerken van Cui Jie meegenomen rond de wereld. De moderne gebouwen komen enigszins bekend voor, of niet? Omringd door een abstracte omgeving dwingt de kunstenares je, om je in te leven in mensen in andere omstandigheden en met andere denkwijzen. Avery Singer creëert in haar werken verschillende dimensies. Door natuurkundige, fotografische en virtuele werelden met elkaar te combineren maakt ze nieuwe illusies. Haar boodschap? De wereld is zo complex en gelaagd dat je er als persoon geen grip op hebt.

Foto 3. De werken van Avery Singer bevatten meerdere dimensies en nemen je mee in de chaos van de samenleving. Foto: Museum De Fundatie © Avery Singer

Expositie vol boodschappen

Deze schilderijententoonstelling is geen expositie die je zo even uitloopt. De zeventig werken van zestien verschillende kunstenaars hebben allemaal hun eigen betekenis. En de ene boodschap ligt er meer bovenop dan die van het volgende kunstwerk. Neem dus vooral je tijd als je Brave New World bezoekt!

Handig om te weten!

  • Gratis naar deze expositie? Museum de Fundatie is iedere vrijdagavond (vanaf 1 februari) van 17:00 uur tot en met 21:00 uur gratis open voor iedereen.
  • Kinderen zijn ook van harte welkom bij de expositie, in het museum krijg je een gratis doe-boekje!
Foto 4. De werken van Cui Jie bestaan allemaal uit schilderijen van futuristische gebouwen, omringd door abstracte kunst. Foto: Museum De Fundatie © Cui Jie

Laatst gewijzigd: 2023-02-17 15:10:54 · Gepubliceerd: 2023-01-25 14:38:46 - 1108