Spetterende watersporten in Nederland

Kanoën, zeilen, surfen of wakeboarden: hier kan het!

Watersporten Redactioneel door
Foto 1. Lukt het jou om overeind te blijven staan op een wakeboard? Foto: Unsplash License © Chris Rosiak

3 juni 2023 bijgewerkt: 5 juni 2023 Toerisme Wanneer de temperatuur stijgt en de zon vrolijk aan de lucht staat, zie je dat de wegen naar het water gelijk drukker worden. En dat is niet zo gek. Een dagje op het water is heerlijk! En wat dacht je van een leuke watersport? Er is genoeg aanbod in Nederland. Dit zijn zes toffe watersporten om te doen.

Kanoën

Het is misschien wel dé klassieker onder de watersporten: kanovaren! Stap in een kano en peddel langs prachtige bossen, historische grachtenpanden of uitgestrekte polders. Alleen of met meerdere personen, het kan allemaal. Door heel Nederland zijn locaties te vinden waar je een kano kunt huren.

 • Apeldoorn - Verken de Apeldoornse wateren in een klomp tijdens een Vadesto Klompenboottocht. Hollandser kan niet! Scoor tickets met korting via DagjeWegTickets.
 • Eindhoven - Peddel over de Dommel in een kano van Kanoverhuur Eindhoven en bewonder de prachtige natuur. Maar blijf opletten, er zijn hier stroomversnellingen!
 • Winsum - Marenland Recreatie verhuurt waterfietsen, kano's en fluisterboten. En bij de terugkomst kun je hier heerlijk koffie drinken of lunchen.

Foto 2. Peddel over de Apeldoornse wateren in een klomp! Foto: Vadesto Klompenboottocht

Zeilen

Scheer over het water op een zeilboot. Ultiem genieten! Vooral het IJsselmeer, het Markermeer en de Waddenzee zijn echt goede wateren om zeilend te verkennen. Zelf leren of lekker achterover leunen? Beide een goed idee!

 • Lelystad - Tijdens een vaartocht op de Triple Joy van Triquetra Sailing maak je een mooie tocht langs de kust van Noord-Holland naar de pittoreske stadjes Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. Tijdens de tocht mag je zelf bepalen of je wilt helpen met zeilen of gewoon geniet van de omgeving.
 • Brouwersdam - Voor een tochtje over het Grevelingenmeer zit je goed bij Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam. Hier hebben ze verschillende zeilboten, zoals de kajuitboot of de snelle Catamarans.
 • Groningen - Zeil mee met Willem Jacob over de Waddenzee. Dit is een Hollandse eenmastklipper uit 1889. Meevaren kan zowel actief als passief genieten betekenen: meehelpen de zeilen te hijsen of ontspannen achteroverleunen en genieten van de prachtige wadden!

Foto 3. Zeil mee over het IJsselmeer. Foto: Triquetra Sailing

Surfen

Surf mee op de golven en geniet met volle teugen van het Nederlandse waterlandschap op een surfplank. Nog geen ervaring mee? Boek dan een les en leer de kneepjes van het vak. Voordat je het weet heb je het onder de knie en pak je golf na golf. Gaaf!

 • Ermelo - Bij Telstar Beach in Ermelo kun je leren windsurfen, kitesurfen, wingsurfen of foilen. Keuze genoeg. Telstar Beach ligt aan Strand Horst, dat heel geschikt is voor een middagje surfen.
 • Zandvoort - Leer surfen op de Noordzee bij Surfana Noosa. Hier hebben ze een passie voor surfen en dat voel je! Beginner of gevorderd maakt niets uit, er zijn lessen voor ieder niveau. Ook voor kinderen.
 • Hoek van Holland - De naam verraadt het al: Bij De Surfschool leren ze je surfen. En iedereen tussen de 5 en 105 jaar is welkom. Je kunt hier ook je kinderfeestje vieren of als vrijgezellenfeest naartoe.

Vind je surfen toch nog wat spannend, maar wil je wel graag op een surfplank de zee verkennen? Ga suppen! Met suppen sta je op een surfplank en peddel je zo het water over. Laagdrempelig én superleuk!

Foto 4. Bij Telstar Beach bieden ze verschillende watersporten aan, mét professionele begeleiding! Foto: Telstar Surfclub © Robert Mulder.

Waterskiën en wakeboarden

In de zomer zie je zo overal: waterskiërs en wakeboarders. Overeind blijven staan terwijl je wordt voortgetrokken door een boot of een kabelbaan is best een uitdaging. Ben je team ski’s of board? Vlieg over het water en voel de spetters in je gezicht slaan, genieten!

 • Voorthuizen - Bij Leisurelands Zeumeren kun je waterskiën en wakeboarden op een baan. Professionele instructeurs leggen je waar nodig uit hoe het werkt en voor je het weet vlieg je al over het water heen. Wakeboarders kunnen ook gebruikmaken van de obstakels die verspreid over het meer liggen, hier heb je wel een eigen board voor nodig.
 • Honselersdijk - Scheer over het water op ski's of een board bij Waterskibaan Wollebrand. En blaas na de tijd uit op het prachtige zonovergoten terras met een heerlijke lunch of borrel.
 • Best - Bij Cablepark Aquabest ervaar je direct bij binnenkomst het gevoel van vakantie. Maak de baan onveilig op ski's of een board of strijk neer op het terras. Er is hier plek tot wel honderd man, dus voor een bedrijfsuitje of een familiedag zit je hier ook goed.

Foto 5. Trotseer de golven op een wakeboard. Foto: Unsplash License © KaLisa Veer

Nog meer activiteiten op het water:

Foto 6. Scheer over het water op een surfplank. Foto: Unsplash License © Hoang M Nguyen

Laatst gewijzigd: 2023-06-05 13:09:19 · Gepubliceerd: 3 juni 2023 - 908