1

Vriendenweekend? Kies voor het bruisende Leuven

Genieten in een overzichtelijke studentenstad vol bier en horeca

Dagje uit in Leuven Redactioneel door
Foto 1. Met een vriendengroep naar Leuven? Bezoek dan een van de brouwerijen, zoals Huisbrouwerij Domus. Foto: DagjeWeg.NL

27 juni 2023 bijgewerkt: 28 juni 2023 Toerisme Leuven, Vlaams-Brabant Een weekendje met vrienden naar Berlijn, Londen of Praag is tof, maar waarom zou je zo ver rijden als je ook veel dichter bij huis terecht kunt. Op zo'n anderhalf uur rijden vanaf Eindhoven ligt namelijk de bruisende Vlaamse studentenstad Leuven. Maar waar moet je zijn tijdens een vriendenweekend in Leuven? We zochten het voor je uit.

Uitgaan in Leuven

We beginnen maar meteen met de belangrijkste vraag: hoe zit het met de horeca in Leuven? Want hoewel het leuk is om een rondje te lopen door de stad en een blik te werpen op het Stadhuis en de Sint-Pieterskerk, zijn het terras en de barretjes toch de plekken waar je de meeste tijd doorbrengt tijdens jullie vriendenuitje. Daarvoor moet je op de Oude Markt zijn, die ook wel 'de langste toog van Europa' wordt genoemd. Hier begin je je stapavond op een van de vele levendige terrassen, waar je tot ver na middernacht kunt blijven zitten. Bestel een koude Stella, een stevig Belgisch speciaalbiertje, een wijntje of een cocktail. Afzakkertje? Even verderop knalt de muziek uit de bars en feestcafés. Dans en sjans tot de zon weer opkomt.

Foto 2. Voor een terrasje en een biertje zit je goed op de Oude Markt. Foto: Visit Leuven © Jan Op De Kamp

Eten in Leuven

En zijn er ook leuke restaurantjes waar je met z'n allen kunt eten? Jazeker: er is genoeg aanbod dat zich voornamelijk concentreert in het sfeervolle centrum en dan met name in de zijstraten rond de Oude Markt. Dat maakt Leuven als stad voor een stedentrip gezellig én lekker overzichtelijk. Op zonnige dagen is het net of je door Italië of Spanje wandelt. Het bourgondische leven spat er vanaf. Leuven heeft meer dan 160 nationaliteiten en dat zie je terug in het restaurantaanbod. En mede dankzij de ruim 100.000 studenten zijn veel eetgelegenheden ook nog eens goed betaalbaar. Mooi meegenomen! Voor je naar huis gaat nog een hapje eten? Van juni tot en met september is er op het Alfons Smetsplein de culinaire zondagsmarkt Grasse Matinée.

Bezoek een brouwerij

Leuven heeft een centrum vol schitterende architectuur, smalle steegjes en bijzondere musea. Fijn. Maar als vriendengroep ben je vaak toch op zoek naar iets anders... Bier! En voor bier zit je in Leuven wel goed. Er zijn meerdere brouwerijen die je kunt bezoeken. Zo is Leuven is het thuis van het bekende Stella Artois. Boek een tour en leer alles over dit frisse pilsje dat al bestaat sinds de 18e eeuw! Een stuk kleiner is Huisbrouwerij Domus Brauhaus. Ben je met een grote groep? Dan is de kans groot dat je flink moet proppen. Na een rondleiding van een half uur is het tijd voor het hoogtepunt van je bezoek: de proeverij. Boek een van de arrangementen als je ook meteen stevig wilt eten.

Foto 3. Leuven is de thuisstad van de beroemde brouwerij Stella Artois. Foto: Visit Leuven © Karl Bruninx

The Park Playground

Iets actiefs doen met z'n allen? Ga dan naar het voetbalstadion van OH Leuven. Niet om een potje te voetballen, maar om te gamen in virtual reality. Bij The Park Playground Leuven stap je in een totaal andere wereld en ga op jacht naar aliens, zombies of elkaar. Je krijgt een bril op en een geweer in de hand, maar verder loop je vrij rond. Bij de meeste games speel je met elkaar. Wil je het tegen elkaar opnemen? Kies dan voor NanoClash Focus, waarbij je in twee teams van 4 tot 6 personen tegen elkaar strijdt. Ook leuk: je begint met The Plank, waarbij het lijkt alsof je hoog boven afgrond op een piepklein plankje balanceert. Buiten een bijzondere gaming ervaring levert het ook nog eens hilarische taferelen op!

We probeerden het VR-gamen bij The Park Playground alvast voor je uit.

Foto 4. Neem het tegen elkaar op in de virtuele wereld bij The Park Playground. Foto: DagjeWeg.NL

Betaalbaar overnachten in Leuven

Tijdens een vriendenweekend, kun je natuurlijk blijven slapen in een luxe hotel, van alle gemakken voorzien. Maar meestal is je overnachtingsplek gewoon een plek om je spullen veilig te bewaren en om uit te brakken voor je weer naar huis gaat. Een slaapzaal met badkamer is dus vaak helemaal prima. Pal naast het centraal station van Leuven vind je Hostel De Blauwput. Dit simpele hostel is lekker betaalbaar en bij uitstek geschikt voor grotere groepen en ontbijt is bij de prijs inbegrepen. Niet onbelangrijk: binnen een kwartiertje sta je in het gezellige centrum van de stad. Nog dichter bij de bedrijvigheid zitten? Dan is Leuven City Hostel ook een goede optie!

Toch liever in een hotel slapen? Check dan waar je nog meer kunt overnachten in Leuven.

Meer steden voor een weekend weg met vrienden

Foto 5. Leuven is een heerlijke stad voor een weekendje weg met vrienden. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-06-28 10:37:22 · Gepubliceerd: 27 juni 2023 - 2283