Pure Satisfaction: The Rolling Stones expo in Groningen

Beleef The Rolling Stones Unzipped expo in Groninger Museum

The Rolling Stones - Unzipped Nieuws door
Foto 1. Reis mee door de geschiedenis van de band, de muziekindustrie en de popcultuur in The Rolling Stones - Unzipped. Foto bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Bron: Groninger Museum. Foto: Claude Gassian.

archief oud artikel 30 juni 2023 Cultuur Groningen, Groningen The Rolling Stones - Unzipped is terug in Groningen! In 2020 kon het publiek maar vier weken genieten van de populaire expositie, maar nu is daar van 30 juni 2023 tot en met 21 januari 2024 ruim de tijd voor. In het Groninger Museum bewonder je ruim 400 originele items die het leven en de muziek van The Stones illustreren. Kostuums, handgeschreven lyrics, instrumenten, zeldzame audio- en video-opnames en natuurlijk alle hits komen voorbij. Reis door de muzikale erfenis van de band. De laatste kans, want de internationale expositie is voor het laatst te zien in Groningen.

Topstukken van muzieklegendes

Voor die hard fans een droom die uitkomt, voor fans in spe een entertainende les in 50 jaar muziekgeschiedenis en popcultuur. The Rolling Stones - Unzipped expo maakt van het Groninger Museum een bedevaartsoord voor rock 'n roll liefhebbers. Complete stage designs, persoonlijke dagboeken van de bandleden, iconische outfits, posters, albumcovers waar je spontaan nostalgisch van wordt en zelfs de studio en het bescheiden huisje in Edith Grove, Londen. De complete legacy van Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood en Charlie Watts is vanaf 30 juni 2023 in Groningen te zien. Beleef hun muzikale reis van A tot Z. Hoe ze bij elkaar kwamen en hoe ze uitgroeiden van Londense bluesband tot de culturele iconen die ze vandaag zijn. The Rolling Stones stonden aan de wieg van de popcultuur zoals we die nu kennen. Ook deze geschiedenis komt aan bod in de vorm van unieke items en kunstwerken van onder anderen Andy Warhol, Martin Scorsese en Alexander McQueen. Nieuw in de expositie is de gitaar die Keith Richards zelf beschilderde, omdat hij zich verveelde in afwachting van zijn gevangenisstraf. Een iconisch item!

Foto 2. Keith Richards, Gibson Les Paul Custom, 1957. Bron: Groninger Museum.

The Rolling Stones en Nederland

Voor wie denkt 'waarom Groningen?': de noordelijke stad is met muziekfestival Eurosonic Noorderslag al jarenlang de geboorteplaats van vele pop- en rockmuzikanten. Het is de enige plaats in Nederland waar de internationale tentoonstelling te zien is. En tegelijk de allerlaatste locatie, want de tentoonstellingstournee eindigt na Londen, Sydney, de Verenigde Staten en Azië in Groningen. Het is overigens niet de eerste grote muziektentoonstelling die in het Groninger Museum te zien is. Eind 2015 sleepte het Groninger Museum een internationale David Bowie expo binnen. De expo werd ongepland het afscheid van de muzieklegende: Bowie stierf een paar weken na de opening van de tentoonstelling.

Foto 3. Van iconische outfits tot complete stagedesigns zijn te zien in het Groninger Museum. Foto: Peter Tahl

Mick Jagger nodigt je uit

The Rolling Stones zijn trots op de expo en lieten aan het Groninger Museum weten: "We willen iedereen die komt kijken meenemen op een reis door onze geschiedenis om te ervaren en beleven hoe het is om onderdeel te zijn van The Rolling Stones. We hopen dat iedereen ervan gaat genieten." In onderstaande video nodigt leading man Mick Jagger je persoonlijk uit.

Let op: het artikel gaat door onder de video.

Foto 4. The Rolling Stones - Unzipped expo maakt van het Groninger Museum een bedevaartsoord voor rock 'n roll liefhebbers. Foto: Peter Tahl

Handig om te weten en leuk om te lezen

  • The Rolling Stones - Unzipped is vanaf 30 juni 2023 tot en met 21 januari 2024 te zien;
  • Een ticket voor volwassenen kost € 25,- kinderen mogen gratis mee;
  • Het Groninger Museum is tijdens de expositie open van 10:00 uur tot 22:00 uur;
  • Voor het museum staat een enorm sculptuur van het beroemde tong-logo van de band. Een geliefde selfie locatie onder Groningers;
  • Bekijk wat er nog meer te doen is in Groningen;
  • Check alle musea in Groningen en vind meer gave tentoonstellingen.
Foto 5. The Rolling Stones in zwart-wit. Foto bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Bron: Groninger Museum. Foto: Helmut Newton.

Laatst gewijzigd: 2023-07-02 13:17:52 · Gepubliceerd: 30 juni 2023 - 3164