1

Klim door beroemde schilderijen in Madurodam

Reis door de Sterrennacht van Van Gogh en de kleuren van Mondriaan

Ontdek Madurodam Nieuws door
Foto 1. Spring in een wereld vol kleur bij de nieuwe attractie van Madurodam: De Hollandse Meesters. Foto: Madurodam

archief oud artikel 1 juli 2023 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland De nieuwste attractie in Madurodam is open! Waar eerst de voetbalattractie Zo groot is Oranje stond vind je nu het bekende Straatje van Johannes Vermeer. Levensgroot nagebouwd als een echt huis met steegje ernaast. En achter de deur bevinden zich nog veel meer schilderijen van Hollandse Meesters. Schilderijen waar je in kunt stappen, met kleuren kunt spelen en rond kunt klimmen!

Kruip door het klimpad

Via het steegje uit Vermeers nagemaakte schilderij kom je eerst in een winkeltje met potjes vol kleurpigmenten en gemorste verfstrepen op de toonbank. Door een dooropening is een kleurige ruimte te zien waar de verf in de tonnen lijkt te gloeien. Snel verder kijken! Dat kan door er gewoon heen te lopen, maar kinderen gebruiken vast liever het klimpad. Naast de toonbank gaat een trapje omhoog, dat uitkomt bij kruipruimtes en klimnetten. Spannend!

Foto 2. Volg de klimroute om van de ene ruimte naar de andere te gaan. Foto: Madurodam
Bij De Hollandse Meesters kom je terecht in de schilderijen van vijf meesterschilders: Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Judith Leyster, Johannes Vermeer en Piet Mondriaan.

Vortex vol kleuren

Ook de volgende ruimte is nog geen schilderij. Hier draait alles om kleur. Je kunt er digitaal kleuren mengen en ziet de resultaten in de kleurenvortex: een loopbrug naar de volgende ruimte, waar je het gevoel krijgt alsof je door een verfmenger loopt. De kleuren die je net allemaal bij elkaar hebt gevoegd draaien om je heen. Je zou er bijna duizelig van worden. Goed dat de smalle brug twee leuningen heeft om je stevig aan vast te houden.

Foto 3. Digitaal verf mengen in de mengkamer. Foto: Madurodam

Stap in de schilderijen van de meesters

Na de kleurenvortex stap je het ene schilderij na het andere binnen. Loop door de wereld van Judith Leyster, waar je overal taferelen uit haar schilderijen om je heen ziet en terecht komt tussen enorme bloemen. Ga op de tafel liggen van Rembrandts De Anatomieles, maar pas op voor de enorme schaar! Laat het Melkmeisje van Vermeer haar melk over je heen gieten en zwaai aan de parel van zijn meesterwerk het Meisje met de Parel. Dwaal rond tussen de rechthoeken van Mondriaan en roetsj van de glijbaan zo in de ballenbak en De Sterrennacht van Van Gogh. Selfie!

Foto 4. De ballenbak tussen de sterren van Vincent van Gogh is niet alleen leuk voor kinderen! Foto: Madurodam
Foto 5. Wordt zelf onderdeel van de schilderijen. Foto: Madurodam

Gefopt

Een bijzonder onderdeel van De Hollandse Meesters zijn de optische illusies die je her en der tegenkomt. Het mooiste voorbeeld daarvan is misschien wel De Slaapkamer van Vincent van Gogh, die in 3D is nagemaakt zodat je echt op het bed kunt springen. Maar er is iets vreemds aan de kamer. Afhankelijk waar iemand gaat staan of zitten lijkt die persoon veel te groot of veel te klein. Het blijkt een perspectiefkamer te zijn, een leuke keuze omdat Van Gogh ook zelf met perspectief speelde in dit schilderij. Ervaar het zelf, want sinds 1 juli kun je de Hollandse Meesters en alle schilderijen in de attractie bezoeken.

Foto 6. De Slaapkamer van Vincent van Gogh als perspectiefkamer. Foto: Madurodam

Ook leuk deze zomer

Foto 7. Loop en klim door de schilderijen van Judith Leyster en kruip in de gitaar van De Serenade in attractie de De Hollandse Meesters. Foto: Madurodam

Laatst gewijzigd: 2023-07-02 13:20:45 · Gepubliceerd: 1 juli 2023 - 1761