1

Wereldhavendagen 2023: beleef de Rotterdamse haven

Demonstraties, rondvaarten en activiteiten die je niet wilt missen

Nieuws door
Foto 1. Volle tribunes bij de demonstraties in de Maas tijdens de Wereldhavendagen. Foto: Wereldhavendagen © Anne Reitsma

archief oud artikel 24 augustus 2023 Toerisme Rotterdam, Zuid-Holland Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam ontdek je alles over het werken van de grootste haven van Europa. Ga langs bij bedrijven die zich presenteren aan de kade, bekijk spectaculaire demonstraties en scoor tickets unieke rondvaarten.

Drie dagen lang

In de Rotterdamse Haven wordt dagelijks keihard gewerkt. Grote schepen varen af en aan, containers worden gelost in gigantische terminals en de Douane controleert wat er allemaal in en uit gaat. Maak kennis met alles wat in de haven gebeurt tijdens de 46ste Wereldhavendagen die plaatsvinden van vrijdag 1 tot en met zondag 3 september. Drie dagen lang zijn er demonstraties op het water, op de kade en stap aan boord voor toffe rondvaarten. Tijdens het kadeprogramma presenteren veel bedrijven die actief zijn in de haven zich daarbij aan het publiek in hub infostands. Hoe ziet de haven van nu én van de toekomst eruit? Wie weet wil je na het bezoeken van dit spectaculaire evenement ook wel werken in de toegangspoort tot Europa.

Foto 2. Help een handje mee tijdens de Wereldhavendagen 2023. Foto: Wereldhavendagen © Anne Reitsma

Demonstraties op het water

Tijdens de Wereldhavendagen maak je kennis met alle aspecten van de moderne haven. Maar waar veel mensen voor komen, zijn toch de schepen en demonstraties. Het evenement begint wat dat betreft meteen goed op 1 september (van 10:00 uur tot 10:30 uur). Tijdens een nautisch saluut en paratroopers van de van de Koninklijke Marine die landen in de Maas. Maar het hele weekend lang zie je de stoere dames en heren aan het werk. Op alledrie de dagen scheren boten van de hulpdiensten voor demonstraties door de Nieuwe Maas. Ga onder meer kijken bij een calimiteitenoefening of zie hoe de bemanning van een schip met een helikopter uit het water worden gered tijdens een hoist-oefening. Ook bekijk je elke dag hoe mariniers in actie komen tegen piratenschepen.

Mooi meegenomen: toegang tot de shows op het water is gratis.

Foto 3. Spannende taferelen tijdens de calamiteitenoefening bij de Holland Amerikakade. Foto: Wereldhavendagen © Anne Reitsma

Koninklijke Marine Experience

Je mag ook zelf (onder begeleiding) een blik werpen aan boord van meerdere marineschepen. Ga daarvoor langs bij de Koninklijke Marine Experience aan de Parkkade. Tijdens deze driedaagse open dag duik je dieper in het leven van een marinier op zee. Wat komt er allemaal kijken bij de speciale operaties waarvoor zij worden ingezet? Vraag échte mariniers het blauwe hemd van het lijf. In het Mariniersdorp ontmoet je ze en je vind hier ook de voertuigen die gebruikt worden tijdens de spannende en complexe missies van het Korps. Ook staan er meerdere interactieve stands en displays die je kunt bezoeken. Wil je weten wat je moet kunnen en wat je moet doen om zelf marinier te worden? Ga dan even buurten bij de infostands.

Foto 4. Ontmoet mariniers aan de Parkkade. Foto: Wereldhavendagen © Anne Reitsma

Unieke rondvaarten

Maar je kunt zelf ook het water op tijdens een van de speciale rondvaarten op schepen met een bijzondere geschiedenis. Maak een tochtje door de haven op de historische stoomsleper Furie (1916), stap op Zeilschip Eendracht voor een mooie haventocht of vaar mee op de zeesleepboot Holland (1951). En wat dacht je van de George Stephenson: een schip dat volledig bestaat uit gerestaureerde onderdelen van oude marine-, koopvaardij- en passagiersschepen. Ook tof is het om de avondshow met vuurwerk, op zaterdag 2 september, te bekijken vanaf het water. Dat kan onder andere vanaf zeilschip De Amazone of een rondvaartboot van Spido. In tegenstelling tot veel andere programmaonderdelen van de Wereldhavendagen moet je voor de meeste rondvaarten wel een ticket kopen.

Foto 5. Vaar mee! Foto: Wereldhavendagen © Anne Reitsma

Avondshow met vuurwerk

Wanneer op zaterdag 2 september de avond valt, kun je nog niet naar huis. De dag wordt van 21:00 tot 23:00 uur namelijk afgesloten de Avondshow, waarbij duizenden lichtjes en lasers de Rotterdamse haven vanaf het water in vuur en vlam zetten. De schitterend uitgelichte schepen trekken een voor een aan je voorbij en er zijn aan de lopende band optredens (onder andere Emma Heesters), vanaf het dek van de schepen. En bij deze waanzinnige hoort ook vuurwerk. Je weet niet waar je moet kijken! Een waanzinnig schouwspel, met op de achtergrond de iconische Erasmusbrug. De dansers, muziek en heel veel special effects trekken ieder jaar weer duizenden bezoekers naar de kades. Zoek daarom op tijd een mooi plekje om alles goed te kunnen zien.

Bijzonder: Dit jaar schijnen de luchtjes op de schepen speciaal voor de patiënten en zorgverleners van het Erasmus MC Sophia Ziekenhuis. Er vaart ook een boot mee met daarop een aantal patiëntjes.

Foto 6. Vuurwerk boven de Erasmusbrug tijdens de Avondshow. Foto: Wereldhavendagen © Anne Reitsma

Carrière in de haven

Het programma van de Wereldhavendagen is natuurlijk gaaf, maar een belangrijk doel van het evenement is ook om mensen te enthousiasmeren voor het werk in de haven. Heb je (voorzichtige) interesse? Ga dan op vrijdag 1 september naar het Nieuwe Luxor. Tijdens het evenement MATCH zijn er tientallen havenbedrijven aanwezig die je vertellen over de carrièremogelijkheden in de haven voor studenten, young professionals en zij-instromers. Maar behalve veel informatie is er ook een leuk podiumprogramma, georganiseerd door Rotterdam Street Culture. Jongeren kunnen voor info terecht ook op het onderwijsplein aan de Westerkade. Speel hier ook een escaperoom waarin je in de huid kruipt van een douanier.

Foto 7. Wie weet vind je je nieuwe passie wel bij carrière-evenement MATCH in het Nieuwe Luxor. Foto: Wereldhavendagen © Anne Reitsma

Meer in Rotterdam

Foto 8. Kom erachter wat voor werk er allemaal gedaan wordt in de haven. Foto: Wereldhavendagen © Anne Reitsma

Laatst gewijzigd: 2023-08-17 09:30:45 · Gepubliceerd: 24 augustus 2023 - 2239

Dit past bij 'Wereldhavendagen 2023: beleef de Rotterdamse haven'