Dit is er allemaal te doen op het festival

Het Ambacht in Beeld Festival   Nieuws door
Foto 1. Zoveel te zien en te beleven! Doe ook mee op het Ambacht in Beeld Festival. Foto: Bram Kloos

archief oud artikel 16 september 2023 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland De grote NDSM Loods in Noord-Amsterdam staat vol werkplaatsen. In een hoek is iemand bezig een viool te bouwen. Een pottenbakster laat een vrouw zien hoe ze haar handen om de klei moet houden zodat de klomp een vaas wordt. Een meisje zit op de grond geconcentreerd te borduren en weer ergens anders staat een groepje mensen rondom een houtbewerkster die uitleg geeft over wat ze doet. Op het Ambacht in Beeld Festival zie je meester-ambachtslieden aan het werk, maar nog leuker: je kunt ook zelf aan de slag!

Loods vol doe-dingen

Doen, daar draait het om tijdens het Ambacht in Beeld Festival op 23 en 24 september. Hier kun je actief kennismaken met prachtige ambachten. Want kijken naar hoe een stuk hout een fraaie schaal wordt heeft best een hoge wauw-factor, maar er zelf eentje maken is natuurlijk nog veel gaver. En je komt er meteen achter dat het niet zo makkelijk is als een professionele houtdraaier het laat lijken. Gelukkig hoef je niet zomaar wat te proberen, want op beide dagen van het festival barst het van de workshops en masterclasses. Allemaal gegeven door meesters in hun vak. Kom ook pottenbakken, glas versieren, kleding pimpen, muziekinstrumenten maken en nog veel meer! En ontdek welk ambacht helemaal jouw ding is.

Foto 2. Houtdraaien: een van de vele ambachten die je op het Ambacht in Beeld Festival kunt zien en uitproberen. Foto: Bram Kloos
Bekijk hele het programma van het Ambacht in Beeld Festival en kies je favoriete workshops en masterclasses.

Leer van internationale meesters

De absolute hoogtepunten van het festival zijn de masterclasses van internationale top-ambachtslieden. Mensen die op wereldniveau naam hebben gemaakt. Zeg nou zelf: wanneer krijg je zo'n kans om te leren van Rob Walker uit Engeland, die met ongeëvenaarde precisie prachtige ontwerpen maakt met bladgoud op glas? Of om fore-edge painting te leren van de master himself Martin Frost, die betoverende miniaturen op de snede van boeken schildert. Stel je voor dat je dit voor je eigen lievelingsboeken kunt doen! Of leer prachtige Venetiaanse maskers maken van Marilisa Dal Cason, bamboe vlechten van Ae Saiyasith uit Laos of glas blazen van meesters uit Venetië. Alleen al het kijken naar hen is de moeite waard, maar van hen leren om het zelf te doen: dan kan je dag toch niet meer stuk!

Foto 3. Verdiep je in bijzondere technieken en leer van meesters in hun vak! Foto: Bram Kloos

Duurzaam textiel en muziekinstrumenten

Op het Ambacht in Beeld Festival van dit jaar wordt extra aandacht besteed aan duurzaam textiel. Pimp je favoriete kledingstuk met gouddraad, zodat je het weer jaren kan dragen. Maak die oude spijkerbroek weer als nieuw via sashiko, waarbij je alle zwakke plekken weer verstevigt met Japanse stikselpatronen. Of experimenteer met plantendruk en blokprinttechnieken op je T-shirt. Daar kun je weer mee voor de dag komen! Verder staat ook de bouw van muziekinstrumenten in de spotlights. Je eigen percussie-instrument of bamboefluit maken is toch helemaal te gek? Of go big en leer de basis van vioolbouw. En heb je een saxofoon, dan wil je de masterclass van Karel Goetghebeur niet missen, die je alle fijne kneepjes leert van het onderhouden en repareren van je instrument. Foodies kunnen zich uitleven op het Vegan foodcourt en in de food workshops.

Wat voor workshop of masterclass je ook kiest, ze leren je allemaal in elk geval één ding: hoe tof het is om met je handen te werken. En naar huis te gaan met het fijne gevoel iets echt zelf gemaakt te hebben...

Foto 4. Leren, luisteren en met iets bijzonders thuiskomen, dat je zelf hebt gemaakt. Foto: Bram Kloos

Ook fantastisch voor kinderen

Voor kinderen is het Ambacht in Beeld Festival een feestje. Zij hebben nog die drive om allerlei dingen te in elkaar te knutselen en dat kunnen ze hier volop. Niks mooiers voor ze om met hun zelfgemaakte pastelkrijtjes of diertje van bamboe naar huis te gaan. Neem een van hun witte T-shirts mee die ze hier met verfbaden kunnen pimpen tot kleurige kledingstukken. Of misschien maken ze liever hun eigen pindakaas. En hun eigen poster. Of hun eigen drop, mmmmm! Maar er zijn ook moeilijkere dingen waar ze zich aan kunnen wagen, zoals glas graveren en zelfs glas blazen. Of bij de smid hun eigen sleutelhanger smeden!

Foto 5. Ook kinderen kunnen van alles doen op het festival, zoals hun eigen sleutelhanger smeden. Foto: Bram Kloos

Extra feestelijk dit jaar

Het Ambacht in Beeld Festival bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd met exposities en bijzondere optredens. Drummer Rogier de Nijs speelt op zijn percussie-instrumenten van afval. Op een rustige plek kom je een pop-up bioscoopje tegen, waar een documentaire draait over de verdwijnende ambachten en werkplaatsen in Venetië - en over de fotograaf die ze allemaal vastlegt voor de toekomst. Er is een expositie met portretten van metaalbewerkers en Maisa van der Kolk neemt je mee op een muzikale reis aan de hand van historische muziekinstrumenten.

Maar zorg er vooral voor dat je om 15:15 uur op het festival bent, want dan vindt zowel zaterdag als zondag de voorstelling Vuurproef plaats waarin ambachten, muziek en poëzie samen een unieke show creëren. Vier musici begeleiden live vier ambachtslieden die aan de slag gaan met aarde, vuur, water en lucht, terwijl een actrice een meisje speelt op reis door deze inspirerende wereld.

Handig om te weten

  • Het Ambacht in Beeld Festival vindt plaats op zaterdag 23 en zondag 24 september in de NDSM Loods in Amsterdam-Noord;
  • De toegangsprijs bedraagt voor iedereen vanaf 13 jaar €10,00 aan de deur en €7,50 als je online bestelt;
  • Let op: iedereen die het festival bezoekt heeft een entreeticket nodig, ook als je een workshop of masterclass gaat volgen. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen gratis toegang met een entreeticket;
  • Ook nieuw dit jaar: de gratis Ambacht in Beeld Opleidingsdagen op 21 en 22 september voor creatieve scholieren op het vmbo, de havo en het vwo die een ambachtelijke vervolgopleiding zoeken.
Foto 6. Zoveel te zien en te beleven! Doe ook mee op het Ambacht in Beeld Festival. Foto: Bram Kloos

Laatst gewijzigd: 2023-09-15 09:10:57 · Gepubliceerd: 2023-09-13 13:45:23 - 602