1

IDFA: bezoek het grootste documentairefestival ter wereld

Meer dan 250 indrukwekkende documentaires en activiteiten in Amsterdam

Nieuws door
Foto 1. De IDFA-vlaggen wapperen op het Muntplein in Amsterdam. Foto: Thomas Schlijper

archief oud artikel 3 november 2023 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Meer dan 250 documentaires en een uitgebreid randprogramma, op bijna 30 festivallocaties verspreid door Amsterdam. Dat betekent dat IDFA weer voor de deur staat! 12 dagen lang komen documentairemakers van over de hele wereld weer naar onze hoofdstad om hun werk aan het publiek te laten zien voor premières, talks, Q&A's en meer.

Documentaires

Het is dé plek voor documentairemakers om hun productie voor het eerst aan het grote publiek te tonen: het International Documentary Filmfestival Amsterdam, beter bekend als IDFA. Van 8 tot en met 19 november 2023 bekijk je in bioscopen en filmhuizen door de hele stad aangrijpende verhalen vol eye openers. Om je een beeld te geven van wat er allemaal 'te koop' is, zijn er Wegwijzers samengesteld waarmee je je weg kunt vinden in het programma aan de hand van specifieke thema's zoals Looking Back at History, Life in Europe en Back to Nature.

Een documentaire vinden die bij je past? Check dan nu het complete IDFA-programma.

Heel veel premières

Aangrijpende en ontroerende verhalen zijn eerder regel dan uitzondering tijdens IDFA. De openingsfilm is daarvan direct een mooi voorbeeld. De wereldpremière van A Picture to Remember, door de Oekraïense documentairemaakster Olga Chernykh, laat de oorlog in het Oost-Europese land zien door de ogen van drie generaties Oekraïense vrouwen. Maar deze documentaire is zeker niet de enige die voor het allereerst te zien is op het witte doek. In anderhalve week tijd zijn maar liefst 77 wereldpremières en daarnaast ook nog 10 Europese premières en 102 Nederlandse premières te bezoeken in de bioscoop.

Foto 2. Een still uit de documentaire 'A Picture to Remember', de openingsfilm van IDFA 2023. Foto: IDFA

Best of IDFA

Een keuze maken uit al die mooie films en verhalen is natuurlijk niet makkelijk. Daarom is er in het laatste weekend van het festival, van 17 tot en met 19 november, Best of IDFA. Een hele dag zie je achter elkaar de documentaires die in de prijzen zijn gevallen. Daarbij kun je kiezen tussen de winnaars van de juryprijzen (IDFA Awards) of voor de publieksfavorieten (Audience Favorites). Welke films dat zijn, wordt logischerwijs pas bekendgemaakt nadat de prijzen zijn uitgereikt op 16 november. Tickets zijn al wel te koop, dus als je van een verrassing houdt, kun je je plaatsen alvast veiligstellen.

Uitgebreid randprogramma

Maar behalve alle indrukwekkende documentaires zelf, krijg je tijdens IDFA ook de kans om meer te weten te komen over de vertoonde films. Veel filmmakers zijn tijdens het filmfestival aanwezig bij de screenings en vertellen daarbij meer over de achtergrond door middel van zogenaamde talks en Q&A's. De aanwezigheid van de filmmakers zorgt ervoor dat de verhalen nog meer lading krijgen. IDFA betekent ook live-optredens, workshops en interactieve projecten. Zo is er het New Media Program van het DocLab: een tentoonstelling waarin je aan de hand van zo'n 30 interactieve werken die nieuwe technologie op een vernieuwende manieren gebruiken. Genoeg te zien én te doen!

Foto 3. Amsterdam is in november de documentairehoofdstad van de wereld. Foto: Thomas Schlijper

Laatst gewijzigd: 2023-10-31 15:13:09 · Gepubliceerd: 3 november 2023 - 603

Dit past bij 'IDFA: bezoek het grootste documentairefestival ter wereld'