LIFF 2023: spot de filmklassiekers van de toekomst

Filmfestival in Leiden zit ook dit jaar weer vol toffe events

Leiden International Film Festival Nieuws door
Foto 1. Bekijk tientallen films op bijzondere locaties in hartje Leiden. Foto: LIFF © Ruben van Rijn

archief oud artikel 25 oktober 2023 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Van de klassiekers van morgen tot filmische events op te gekke locaties: het Leiden International Film Festival (LIFF) haalt opnieuw alles uit de kast voor filmfans. Van 26 oktober tot en met 5 november hop je in Leiden van film naar film, waaronder heel veel premières. Fantastische visitekaartjes van regisseurs die over een paar jaar grote namen in de filmindustrie zijn. Je zag het eerst op LIFF!

Pareltjes in de cinema

Ze bestaan, maar zijn zeldzaam. Originele films met mooie verhalen, goede acteurs en gemaakt door regisseurs die nog niet zo bekend zijn. En juist die cinematische parels zie je op de achttiende editie van het Leiden International Film Festival. Het festival trapt op donderdagavond 26 oktober onder andere af met de film Radical in Kijkhuis. Een inspirerend verhaal over een basisschoolleraar in een dorpje in Mexico waar veel corruptie en geweld plaatsvindt. Hij besluit het roer compleet om te gooien en 'radicale' methodes te gebruiken om zijn leerlingen te inspireren en een betere toekomst te bieden. Een interessant kijkje in Mexico, want de film is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Bekijk de filmtrailer hieronder.

Het artikel gaat verder onder de video.

Voor het eerst in Nederland

LIFF zou LIFF niet zijn zonder een te gek en uitgebreid filmaanbod. Onafhankelijke indie films, themafilms, bijzondere shorts, typische LIFF klassiekers: op verschillende speciale locaties in de stad zie je allerlei soorten films. En daaronder natuurlijk weer veel, heel veel premières: niet minder dan 35! Films die je hier voor het eerst in Nederland ziet - en soms voor het eerst in Europa of zelfs de hele wereld. Enkele aanraders:

  • Poor things. Nederlandse première van de winnaar van de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Bella (Emma Stone) wordt tot leven gewekt door een wetenschapper en ontdekt een voor haar hele nieuwe wereld. Macaber én vrolijk. Want dit is een happy tale.
  • Parachute. Ook deze indie film over twee kwetsbare mensen heeft de nodige prijzen gewonnen. Riley komt net uit een kliniek na een behandeling voor haar eetstoornissen en liefdesverslaving. Ethan komt net uit de gevangenis. Ze vallen als een blok voor elkaar, maar is dit wel liefde? Of een andere vorm van verslaving?
  • Ferrari. Fan van Max en Formule 1? Dan wil je deze film niet missen, over misschien wel de drie belangrijkste maanden in het leven van Enzo Ferrari (Adam Driver), voormalig autocoureur en eigenaar van automerk en raceteam Ferrari. Ja, deze biopic zit ook vol race-scènes!
  • Acide. Een eco-horror uit Frankrijk, waarin het fenomeen zure regen wel heel letterlijk wordt genomen. De regen is in deze film namelijk veranderd in een dodelijk brandend zuur. Een gebroken gezin probeert deze ramp te overleven.
  • Priscilla. Nog een biopic, nu over Priscilla die op haar veertiende trouwde met misschien wel de beroemdste rockstar van dat moment: Elvis. Heet je zelf ook Priscilla? Dan kun je gratis naar deze film! Als er nog kaartjes zijn.

Foto 2. Ademloos kijken naar bijzondere en spannende films. Foto: LIFF © Ralph Schoonenboom

Filmpje pakken op unieke plekken

Ook dit jaar kun je weer films kijken op wel heel originele plekken! Van een museum tot - jawel - in het zwembad. Poolparty! Bekijk de speciale locaties van dit jaar en wees er snel bij, want kaartjes gaan hard:

  • Hortus Botanicus. Filmpje pakken tussen prachtige tropische bloemen: check! Op 31 oktober kun je in de Hortus Botanicus van Leiden kijken naar The Secret Garden, naar het gelijknamige beroemde kinderboek. De film begint om 20:00 uur, maar om 19:15 uur kun je eerst nog mee met een rondleiding.
  • Rijksmuseum van Oudheden. Een film naast een authentiek Egyptisch tempeltje, wie wil dat niet? Natuurlijk worden in deze bijzondere setting historische films gedraaid: op 2 november Valhalla Rising met Mad Mikkelsen en op 3 november Monty Phyton and the Holy Grail. Hoe historisch die laatste is, daar kun je natuurlijk over twisten. Maar lachen is hij wel!
  • Foto 3. Geen lezing, maar film in het Rijksmuseum van Oudheden. Extra speciaal met een Egyptische tempel op de achtergrond. Foto: LIFF © Simone Both

  • Stadsgehoorzaal. Film en wijn, dat is pas fijn! Wegens succes is Veni Vidi Vino weer terug. In de monumentale Stadsgehoorzaal drink je op zondag 5 november de lekkerste wijnen, terwijl op het doek een speciaal geselecteerd filmfragment speelt die bij die wijn past. Uiteraard ook met hapjes. Meer een fan van bier? Ga dan op zondag 29 oktober naar de Filmische bierproeverij, ook in de Stadsgehoorzaal.
  • Zwembad Poelmeer. Zoek je fraaiste badkleding op, neem een floatie mee en bekijk dobberend in het water de film Booksmarts. Over de vriendinnen Amy en Molly, die zich vier jaar hebben gestort op hun schoolboeken en huiswerk om goed voorbereid te zijn op hun studententijd. Maar was dit wel de juiste keuze en kunnen ze vier jaar aan gemist plezier in één avond inhalen? Jullie wel tijdens deze LIFF Poolparty!

Foto 4. Ga voor een wijn- of bierproeverij mét film naar de monumentale Stadsgehoorzaal. Foto: LIFF © Simone Both

Gratis films

Als je Priscilla heet kun je dus gratis naar de film Priscilla (zie hierboven). Hetzelfde geldt ook voor iedereen met de naam Yannick: dan kun je gratis naar de film Yannick, een absurde komedie over een jongen die het publiek gijzelt bij een toneeluitvoering, als protest tegen de slechte kwaliteit.

Maar gelukkig heeft iedereen de kans om gratis een film te bekijken. Drie kansen zelfs, want er draaien drie gratis films op het festival! De gevoelige Spaanse debuutfilm 20,000 Species of Bees op woensdag 1 november, over gender, familie en natuurlijk bijen. Das Lehrerzimmer op donderdag 2 november, waarin een lerares iets te ver gaat als ze opkomt voor een kwetsbare leerling die beschuldigd wordt van diefstal. En het romantische en komische Fallen Leaves op vrijdag 3 november, waarin twee mensen ondanks de dreiging van een oorlog een beetje liefde en geluk bij elkaar zoeken. Alle drie zijn genomineerd voor de LUX-publieksprijs, waarmee het Europees Parlement de culturele diversiteit van Europa wil ondersteunen. En meer publiek wil trekken naar Europese films. Dus kom gratis kijken en stem na afloop op je favoriet.

Alléén op LIFF!

Wie meer wilt weten over films gaat natuurlijk naar een Q&A met de makers. Daar kun je je vragen stellen aan de producenten en regisseurs zelf, hoe cool is dat? Maar helemaal uniek zijn de Limited Editions! Speciale kijkervaringen van een aantal films, gecreëerd door kunstenaars. Met muziek, licht en wie weet wat voor andere creatieve uitspattingen maken zij van de vertoning van de door hen gekozen film een bijzondere experience. Probeer erbij te zijn, want dit maak je nooit meer mee. Bekijk alle Limited Editions op de site van LIFF.

Foto 5. Limited Editions: filmvertoningen die een belevenis worden met muziek, performance en meer. Foto: LIFF © Simone Both

Praktische informatie

  • Het Leiden Internationaal Film Festival is van 26 oktober tot en met 5 november 2023 op bijzondere locaties in hartje Leiden. Handig: alle locaties liggen op loopafstand van elkaar;
  • Kaartjes kun je online bestellen of kopen bij de festivalkassa's in Trianon, Kijkhuis en LIDO. Ze openen 30 minuten voor de start van de film en je kunt alleen met PIN betalen;
  • Je betaalt €12,- voor een los filmkaartje. Een strippenkaart voor vijf films kost € 55,- en voor tien films €105,-. En met een Passe-partout van €145,- kun je onbeperkt naar de films in de bioscopen. Het tarief per persoon voor speciale voorstellingen ligt hoger;
  • Niet alle locaties zijn geschikt voor een rolstoel. Bekijk dus van tevoren eerst even de festivallocatie op de site.
Foto 6. Bekijk tientallen films op bijzondere locaties in hartje Leiden tijdens het Leiden International Film Festival. Foto: LIFF © Ruben van Rijn

Laatst gewijzigd: 2023-10-30 11:56:31 · Gepubliceerd: 25 oktober 2023 - 1174