Hier kijken we naar uit in 2024

Nationaal Holocaust Museum, Grand Départ en nieuw themagebied Efteling

UITagenda Redactioneel door
Foto 1. Frans Hals, Een schutter die een berkenmeier vasthoudt, bekend als ‘De vrolijke drinker’ (ca. 1629). Foto: Rijksmuseum/ Kelly Schenk.

2 januari 2024 bijgewerkt: 13 februari 2024 Trends Landelijk Nu de kruitdampen van oudejaarsavond zijn opgetrokken en alle toplijstjes van 2023 zijn afgewerkt, is het tijd om vooruit te kijken naar wat komen gaat. Er staan in het nieuwe jaar namelijk weer heel veel interessante evenementen, tentoonstellingen en openingen op de planning. Dit wil je niet missen in 2024!

Frans Hals in het Rijksmuseum

Amsterdam, Noord-Holland - Na Johannes Vermeer in 2023, staat in het Rijksmuseum in 2024 een andere grote kunstschilder uit de zeventiende eeuw in de spotlights: Frans Hals. Van 16 februari tot en met 9 juni 2024 bekijk je zo'n vijftig van zijn belangrijkste werken, afkomstig uit verschillende internationale collecties. Schilderijen reizen vanuit onder andere Londen, Berlijn en Madrid naar onze hoofdstad. Maar misschien nog wel bijzonderder is dat 'Feestmaal' - een groepsportret van de officieren van de Sint-Jorisschutterij - voor het eerst de stad Haarlem verlaat. Een unieke kans om zoveel werken van Frans Hals elkaar te zien. Verdiep je stap voor stap in de stijl van de kunstenaar en de ontwikkeling die hij in de loop van zijn schilderscarrière doormaakte.

Opening Nationaal Holocaust Museum

Amsterdam, Noord-Holland - Op 11 maart 2024 opent in het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum. Dit aangrijpende museum vertelt het verhaal van de Jodenvervolging in Nederland. Het museum confronteert je aan de hand van objecten en persoonlijke verhalen met wat er gebeurde tijdens de oorlog, maar je komt er ook achter hoe Joden en niet-Joden voor de oorlog gemoedelijk naast elkaar leefden. Ook leer je meer over de herinneringscultuur in ons land. Het museum is gevestigd op een historische locatie: de Hervormde Kweekschool. Deze plek werd door de nazi's gebruikt voor de deportatie van Joodse kinderen. Maar de directrice van de Kweekschool slaagde er via de aangrenzende creche ook in om duizenden kinderen naar buiten te smokkelen en te redden van de dood.

Aan de overkant van de weg heropent ook de Hollandsche Schouwburg, waarvandaan duizenden Nederlandse Joden werden gedeporteerd naar concentratiekampen.

Foto 2. Links het gebouw van het Nationaal Holocaust Museum aan de Plantage Middenlaan, rechts de Hollandsche Schouwburg. Foto: © Stefan Müller Fotografie

Nieuwe achtbaan RidderStrijd opent in Hellendoorn

Hellendoorn, Overijssel - Het stond eigenlijk al veel eerder op de planning, maar in het voorjaar van 2024 lijkt dan eindelijk de nieuwe achtbaan van Avonturenpark Hellendoorn open te kunnen. Na problemen met de keuringen en de levering materialen verrijst in het gebied Draken & Ridders nu toch écht RidderStrijd. De baan, die wordt gebouwd ín een middeleeuws kasteel van hout, past schitterend in het thema van dit deel van het park. Het verhaal van de attractie neemt je mee in de de strijd tegen de draak Balagos, die je ook elders in het park tegenkomt. In deze spannende achtbaan zoef je niet alleen met een noodvaart over de rails. Je bakje draait ook nog eens rond! Niet voor mensen met een zwakke maag, dus.

Grand Départ Tour de France Femmes in Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland - Ook liefhebbers van wielrennen kunnen dit jaar hun hart ophalen. De Tour de France Femmes start dit jaar namelijk in Rotterdam. Het is voor het eerst dat deze wedstrijd ons land aandoet. Benut de kans om de beste wielrensters ter wereld aan te moedigen, voordat het gezelschap de Franse bergen intrekt. Drie dagen lang toert het peloton door de omgeving. De eerste etappe (11 augustus) gaat van Rotterdam naar Den Haag. Een dag later op 12 augustus is de Maasstad de finishplaats, als de etappe start in Dordrecht. Dag drie bestaat uit een tijdrit door het centrum van Rotterdam (13 augustus). Rond het Grand Départ zijn er allerlei leuke activiteiten voor jong en oud. Ga kijken in de stad of zoek een mooi plekje langs de route om rensters als Demi Vollering, Lorena Wiebes en Lotte Kopecky aan te moedigen.

Foto 3. Demi Vollering in de gele trui tijdens de afsluitende tijdrit van de Tour in 2023. Foto: © A.S.O./Charly Lopez

Indrukwekkende musical: 40-45

Barneveld, Gelderland - Het jaar 2024 is ook het jaar waarin de spectaculaire musical '40-45' in première gaat in Barneveld. De voorstelling vertelt het verhaal over de broers Dirk en Louis die na het bombardement van Rotterdam recht tegenover elkaar komen te staan. Een schrijnend scenario dat laat zien hoe oorlog zelfs de beste families kan ontwrichten. Maar behalve het aangrijpende verhaal is ook de productie indrukwekkend. Als bezoeker zit je op rijdende tribunes, er zijn special effects en de muziek pak je steeds weer bij de strot. Om de ervaring nog intenser te maken, hoor je het geluid van de voorstelling door een koptelefoon. De hoofdrollen worden gespeeld door Soy Kroon, Dorian Bindels, Gaia Aikman en Niniane Everaert.

De eerste voorstelling vindt plaats op 26 september 2024, maar tickets zijn al wel te bestellen.

De tekst gaat verder onder de video.

Opening Danse Macabre in De Efteling

Kaatsheuvel, Noord-Brabant - Voor de liefhebbers van griezelen is er goed nieuws! De Efteling opent in het najaar van 2024 namelijk een gloednieuw themagebied: Danse Macabre. Dit angstaanjagende gebied, is de opvolger van het in 2022 gesloten Spookslot. Het hart is een spannende attractie waarbij je plaatsneemt in kerkbanken op een bewegende draaischijf van 18 meter doorsnee. Op de achtergrond klinkt de 150 jaar oude muziek van de Danse Macabre, ingespeeld door een orkest van maar liefst 75 musici. Om je heen gebeurt ondertussen van alles. Een leuke verrassing voor wie het Spookslot een beetje mist: de bekende vioolklanken keren terug, net als een aantal objecten uit het slot. Behalve de attractie zelf, is er ook nieuw entertainment. Zo ontmoet je de familie Charlatan, die in het Huyverwoud woont.

Een exacte openingsdatum is op dit moment nog niet bekend.

Bekijk meer activiteiten en evenementen voor het jaar 2024 in onze UITagenda.
Foto 4. Frans Hals, Een schutter die een berkenmeier vasthoudt, bekend als ‘De vrolijke drinker’ (ca. 1629). Foto: Rijksmuseum/ Kelly Schenk.

Laatst gewijzigd: 2024-02-13 11:53:41 · Gepubliceerd: 2 januari 2024 - 1483