Avonden vol licht en kleur in Leeuwarden

Luna Nights: bewonder gratis lichtkunstwerken in de stad

Luna Nights in Leeuwarden Nieuws door
Foto 1. Vortex III van het Oostenrijkse Mutual Loop (Martina Tritthart en Holger Lang) is een tunnel van trillende lichtlijnen. Foto: Stichting Media Art Friesland

archief oud artikel 30 januari 2024 Toerisme Leeuwarden, Friesland Drie avonden lang lichten vijftien lichtkunstwerken op in de binnenstad en het Spoordokgebied van Leeuwarden. Laat je meenemen in een wereld van licht en kleur en versla de schaduwen tijdens de Luna Nights.

Loop langs lichtkunstwerken tijdens de Luna Nights

Media- en lichtkunstenaars uit Nederland en andere landen zetten de straten en de pleinen van Leeuwarden in het licht tijdens de Luna Nights. Van 1 tot en met 3 februari schijnen de vijftien lichtkunstwerken in het donker, verspreid over de binnenstad en het Spoordokgebied. Iedereen mag gratis genieten van deze werken, die je gemakkelijk kunt vinden met de plattegrond. Bepaal zelf je route en neem de tijd om alle lichtkunstwerken te bewonderen. En om zelf een rol te spelen!

Foto 2. Spot-On, Marieke van der Burg. Foto: Stichting Media Art Friesland

Zoek zelf de schijnwerpers

Een dansend vuurvliegje zoekt z’n weg door de binnenstad van Leeuwarden en verspreidt licht in de donkere straten. Onrustig vliegt hij heen en weer, de schaduwen dreigen hem op te slokken. Tijdens de Luna Nights laat kunstenaar Marieke van den Burg het publiek de schijnwerpers besturen om het vuurvliegje te verlichten en uit de schaduw te houden. In het Stationskwartier, waar de komende jaren een nieuwe wijk verrijst, kun je vast een gebouw boetseren door middel van licht. Tuur verderop in het onbekende van Vortex III, een kunstwerk waarin een onzichtbaar licht langs trillende lijnen reist. In Room 2, een werk van een Italiaans kunstenaarsduo, geef je gloeilampen een slinger waardoor er een geluidslandschap tot leven komt. Fascinerend!

Foto 3. Room 2 van Morph Studio is interactieve installatie van gloeilampen waarin je een eigen soundscape creërt.Foto: Stichting Media Art Friesland

Met app of tour

Je kunt zelf je route bepalen langs de lichtkunstwerken tijdens de Luna Nights, maar er is ook een app. Met deze app, te bekijken via de website, heb je meteen alle informatie over de kunstwerken bij de hand. Nog leuker is de tour met een lokale gids die je de verhalen achter de kunstwerken kan vertellen. Plus: je hebt gegarandeerd toegang tot de kunstwerken en hoeft niet in de rij te staan wachten. Deze tour duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en kost € 15,- per persoon.

Expositie Luna: Young Masters

Nog niet genoeg van de bijzondere kunstwerken? In de Young Masters expositie in het Stationskwartier presenteren grote talenten uit binnen- en buitenland hun nieuwste werken. Veertien jonge kunstenaars hebben met licht en media intrigerende installaties gemaakt. Zie het strand aan de ene kant verdwijnen en de andere kant aangroeien, tot de kunstenaar Maria Stuut, zelf verdwijnt in het zand. Ontdek experimenten met AI of staar in het vuur, het grootste meesterwerk van de natuur volgens de jonge kunstenaar Ayşe Emre. De Luna Young Masters expositie is van 26 januari tot en met 11 februari dagelijks te bezoeken van 10:00 uur tot 22:00 uur in het Stationskwartier op de Snekertrekweg 1. Entreeprijs: € 11,- per persoon, gratis tot en met 16 jaar. Tijdens de Luna Nights is de expositie tot middernacht open en kun je op een avond alles bekijken.

Thema: Moving Heads

Het thema van deze editie van Luna 2024, het overkoepelende evenement (van 26 januari tot 11 februari) is Moving Heads. De kunstenaars willen je prikkelen en uitdagen met hun kunstwerken en letterlijk in beweging zetten om de kunst in de stad op te zoeken. Het festival LUNA is een initiatief van Stichting Media Art Friesland en komt elk jaar terug. Dus kun je er dit jaar niet bij zijn? Dan heb je volgend jaar vast weer een kans!

Dit vind je misschien ook interessant

Foto 4. Visual Piano van Laurenz Theinert, hierin wordt licht zichtbaar gemaakt door nevel, dat de ruimte vult, als muziek een kamer. Foto: Stichting Media Art Friesland

Laatst gewijzigd: 2024-02-01 12:03:44 · Gepubliceerd: 30 januari 2024 - 722