1

De tentoonstelling die écht leuk is voor kinderen: de Kinderbiënnale

Interactieve kunst, selfies en een pissende ijsbeer in het Groninger Museum

Kinderbiënnale – A Better Place Nieuws door
Foto 1. Er is van alles te beleven tijdens de Kinderbiënnale (dit is editie 2021-2022). Foto: Gea Schenk

6 maart 2024 Cultuur Groningen, Groningen Een museum is nog nooit zo leuk geweest voor kinderen: vanaf 9 maart 2024 is de Kinderbiënnale – A Better Place te zien in het Groninger Museum. Laat je verwonderen door alle kunstzinnige installaties die je doen nadenken én waar je zelf ook iets mee kunt. En zwaai bij de ingang even naar de pissende ijsbeer (ja, echt!).

Plastic stad, kralen en selfies

Een blauwe stad, gemaakt van plastic afval. Een reusachtige kralenbaan met stoffen kralen in verschillende kleuren en structuren die je zelf kunt verplaatsen. Een soort grote zwevende wolk, die gaat bewegen als je plotseling geluid maakt. De kunstwerken die te zien zijn tijdens de Kinderbiënnale in het Groninger Museum zijn interessant om te zien én zetten je aan het denken. Je wordt uitgedaagd om erop te reageren, erdoorheen te wandelen of er iets mee te doen. Dat maakt het leuk voor alle leeftijden. En zoals een eigentijdse tentoonstelling voor kinderen betaamt zijn er óók twee selfieruimtes ingericht.

Pissende IJsbeer

Al bij aankomst kun je je ogen niet helemaal geloven. Staat daar nu een metershoge ijsbeer zijn behoefte te doen? Ja, dat klopt: het kunstwerk 'De Pissende IJsbeer' van de Arnhemse kunstenaar Florentijn Hofman staat vanaf vrijdag 8 maart naast het Groninger Museum zijn blaas te legen in de gracht. Eerder stond het beeld bij Museum Flehite in Amersfoort – en vanaf nu dus in Groningen.

Foto 2. De Pissende IJsbeer komt naar het Groninger Museum. Foto: Ralf Silvius

Wat is een Kinderbiënnale?

Een biënnale is een tentoonstelling die elke twee jaar gehouden wordt. In 2021-2022 organiseerde het Groninger Museum als eerste museum in Nederland een Kinderbiënnale, waarbij kinderen actief werden betrokken. Het was een groot succes: dus tijd voor een volgende editie! Het thema dit jaar is 'A Better Place'. De kunstwerken laten je nadenken over hoe we de wereld beter en mooier kunnen maken. Verwacht geen gangen vol saaie schilderijen: de werken zijn zaalvullende installaties waar bezoekers iets mee kunnen doen. Lekker interactief dus. Ook hebben kinderen meegedacht over het menu in het museumcafé en de merchandise in de museumwinkel.

Kunst van Nederland tot Singapore

Tijdens de Kinderbiënnale zijn werken te zien uit binnen- en buitenland. De kunstenaars van Hollandse bodem zijn Carolien Adriaansche, Sanne Boekel, Florentijn Hofman, Jelle Mastenbroek, Florien Riezebos, Hedy Tjin, Studio Toer en Stefan Venbroek. Ook zijn er installaties overgevlogen uit de Filippijnen en Singapore, namelijk van Isabel en Alfredo Aquilizan en Wang Ruobing. Hun werken waren ook te zien tijdens de Children's Biennale in Singapore. Daarmee krijgt de tentoonstelling een internationaal tintje!

Kinderbiënnale - A Better Place is van 9 maart tot en met 3 november 2024 te zien en beleven in het Groninger Museum. Volg updates rondom de Kinderbiënnale op Instagram via @groningermuseumyoung.
Foto 3. Kinderbiënnale 2024 in het Groninger Museum. Foto: Christopher Smith

Laatst gewijzigd: 2024-03-06 14:47:04 · Gepubliceerd: 6 maart 2024 - 716