1

Waan je in de zeventiende eeuw tijdens Historisch Spektakel Grave

6 en 7 april: het historische beleg van Grave

Historisch Spektakel Grave 1674 Nieuws door
Foto 1. Spectaculair, dat is het zeker! Foto: Collin Janssen

archief oud artikel 30 maart 2024 Toerisme Grave, Noord-Brabant Wapengekletter, luid getrommel, marktkooplui die hun spullen aan je willen slijten en een troubadour die overal tussendoor zingt: de straten van Grave veranderen op 6 en 7 april in een zeventiende-eeuws tafereel. De soldaten maken zich klaar voor de strijd, want ze zijn van plan om Grave te bevrijden van de Franse overheersing. En wat ga jij doen? Leren marcheren, brood bakken of snel door de poort het Grave van 1674 in? Het kan allemaal tijdens Historisch Spektakel Grave 1674!

Knallende kanonnen en zingende troubadours

Het leven was van 1672 tot 1674 niet makkelijk in het stadje Grave. Onder de Franse overheersing had de bevolking het zwaar. Dat weerhield de winkeliers niet om hun waren te verkopen, werklui om hun ambachten uit te voeren en troubadours om op te treden door de hele stad. Maar buiten de muren klinken musketten en af en toe een bulderend kanon. De Nederlanders liggen voor de poort en zijn vast van plan de stad te bevrijden. Als je door de straten slentert van het vestingstadje tijdens Historisch Spektakel Grave 1674 waan je je in die grimmige dagen van de zeventiende eeuw. Alhoewel, grimmig: het is vooral een geweldige belevenis voor jong en oud. Zeker de historische optocht die op beide dagen meerdere malen door het centrum van Grave trekt is een prachtig gezicht.

Foto 2. Vooral bijzonder om de historische optochten te zien. Foto: Collin Janssen
Ontdek alles over Historisch Spektakel Grave door de gratis app 'Vestingstad Grave' te downloaden. Hier vind je uitgebreide informatie over alle activiteiten, advies voor parkeren en interactieve routes naar alle locaties.

Mandenvlechters, een smid en een pestdokter

Op het Bekaf-terrein, achter de bastion bij de Haven, is een groots kampement opgezet met onder meer een tollenmaker, mandenvlechters, marskramers, bierbrouwers, houtbewerker, een woltviltster en een kruidenvrouwtje. En er loopt zelfs een pestdokter rond, brr! Ook klinkt er muziek en verkopen marktkooplui hun waar. Hoor je daar nu een uil? Ergens verderop is een smid aan het werk. Ook aan de Loswal staat een kampement van Franse troepen en de scouting, waar je kunt leren broodbakken en marcheren. Spannend!

Historische herberg en bourgondische markt

In het historisch stadhuis en de Elisabethkerk zijn uitbeeldingen uit 1674 te zien. Café Oud Grave aan de de Klinkerstraat is omgetoverd tot historische herberg 'Tanneke', naar het koosnaampje van Anna van Buuren. Op de bourgondische Markt luister je naar verhalen vanuit een 'kiosk' en bij de marktpomp doen wasvrouwen de was. Op de Maaskade worden militaire demonstraties gehouden. Kortom: het hele historische centrum van Grave ademt de sfeer van die bijzondere tijd. Je kunt natuurlijk ook plaatsnemen op een terras en dit alles op je gemak in je opnemen – onder het genot van een lekker hapje en drankje.

De grote veldslag

Op zondag bulderen vanaf 16:00 uur de kanonnen pas echt en knetteren de musketten. De grote veldslag tussen de Fransen en het Staatse leger vindt plaats! Beide legers stellen eerst hun soldaten op en dan: de aanval. Wat best ordelijk begint ontaardt al snel in een echt gevecht. Wie er gaat winnen weten we eigenlijk al, maar het blijft spannend om te zien hoe zo'n veldslag vroeger plaatsvond.

Noteer deze tijden in je agenda

  • Op zaterdag 6 april om 10:00 uur begint het Historisch Spektakel Grave met een symposium en officiële opening in de St. Elisabethkerk. De dag vervolgt met een ambachtenmarkt en bourgondische pleinen vanaf 11:00 uur.
  • Om 13:00 uur is er een parade door het historische centrum, waarbij prins Willem van Oranje en Anna van Egmond centraal staan.
  • Op zaterdag om 19:30 uur is er een openluchtvoorstelling met muziek, theater en humor op de Markt.
  • Op zondag 7 april wordt om 16:00 uur de reconstructie van de slag van 1674 laten zien, op de Loswal langs de Maaskade. Dit evenement duurt tot 18:00 uur.
Foto 3. Ook in de Elisabethkerk en in het historisch stadhuis zijn er uitbeeldingen te bewonderen. Foto: Collin Janssen

Laatst gewijzigd: 2024-04-01 10:21:26 · Gepubliceerd: 30 maart 2024 - 852