Betoverend cultuurfestival Oerol op Terschelling

Heel Terschelling wordt in juni omgetoverd tot één groot podium!

Oerol Festival 2024 Redactioneel door
Foto 1. Interactieve performances en voorstellingen, de beste muziek en een onovertrefbare sfeer op Terschelling tijdens Oerol! Foto: Oerol Festival

9 mei 2024 Cultuur Terschelling West, Friesland Wat ooit begon als een kleine happening met wat straattheater en muziek, is nu uitgegroeid tot één van de grootste theaterfestivals van Europa! We hebben het over Oerol op Waddeneiland Terschelling. Van 7 tot en met 16 juni 2024 is het weer zo ver en wordt Terschelling tien dagen lang omgetoverd tot een groot podium voor muzikanten, theatermakers en beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Cultuur, muziek, natuur en meer

Er valt zó veel te beleven op het Oerol Festival, ook wel uitgesproken als 'Oëral' door de echte eilanders. Cultuur, natuur, experimenten, beeldende kunst, installaties, straattheater en muziek, alles met het eiland Terschelling als inspiratiebron. De verfrissende inhoud van het festival trekt jaarlijks wel 55.000 cultuurliefhebbers die komen voor de fantastische optredens en gezellige sferen in de duinen, op het strand, in het bos, op de dijk of in een knusse schuur. Ook voor de kids is er genoeg te beleven en zijn er verschillende voorstellingen en performances georganiseerd.

Foto 2. Overal op Terschelling vind je muzikale optredens en theatervoorstellingen. Foto: Oerol Festival

Intrigerende performances en voorstellingen

Verwacht veel vernieuwing en originaliteit in de optredens op Oerol. Bij 'De Keuken en het Tij' bijvoorbeeld, daar blijft kunstenaar Bart Eysink Smeets in een doorlopende performance in een keuken op het Groene Strand, terwijl hij het stijgende water probeert te negeren. Of laat je ontroeren door de circus- en dansvoorstelling 'Glorious Bodies' waar zes acrobaten tussen de 55 en 68 jaar een verhaal neerzetten over de draagkracht van ons lichaam. De meeslepende straattheatervoorstelling ´It really hurts when your head hits the concrete´ laat zien hoe we allemaal een eigen unieke geschiedenis hebben. Of bezoek de voorstelling ´Kapotte poppenkoppen´ en word aan het denken gezet!

Foto 3. Liederen en kontu-vertellingen door het Totomboti kunstenaarscollectief. Foto: Oerol Festival

Voetjes van de vloer!

Oerol staat ook bekend om de geweldige bandjes en muzikale acts! Van Ghanese Frafra-gospel tot opera en van Rock 'n Roll tot indie muziek: je oren komen niks te kort op het festival. Laat je creativiteit stimuleren met de instrumentele nummers van Cocobolo, ga helemaal los op de funk en disco van High Fade, swing op de Venezolaanse folklore van Lester David of doe mee aan de interactieve klankinstallatie van Michelle Samba. Het muzikale programma stelt zeker niet teleur!

De beste hapjes en drankjes

Zo uiteenlopend als het culturele programma is, is het aanbod van eten en drinken ook. Op festivalhart de Deining geniet je van het heerlijke eten van de verschillende eilander cateraars. Het eten dat wordt aangeboden is veelal vegetarisch aangevuld met duurzame visgerechten. Duurzaamheid is namelijk één van de pijlers van Oerol! Ben je niet op het festivalhart, dan kan je natuurlijk ook wat eten bij de verschillende horecaondernemers op Terschelling, in West, Midsland of Oost.

Handig om te weten als je Oerol gaat bezoeken:

  • Met een festivalbandje mag je onbeperkt naar festivalhart de Deining, geleden op en nabij het Noordzeestrand. Dat is het kloppende hart van Oerol waar talloze livemuziekacts, storytelling, talks en theater plaatsvinden.
  • Kun je er geen genoeg van krijgen? Voor sommige voorstellingen en acts heb je een bandje én een ticket nodig. Die tickets en het festivalbandje kun je kopen op de website van Oerol.
  • Prijzen voor een festivalbandje waarmee je toegang hebt tot alle dagen van het festival, variëren van € 12,50 euro (kinderen 4 t/m 15 jaar) tot € 55,00 euro (35-plussers) afhankelijk van leeftijd en early/late bird.
  • Op Oerol is er aan iedereen gedacht. Voor slechtzienden en blinden is er bijvoorbeeld het Tastbare Taal Weekend georganiseerd, en voor slechthorenden en doven zijn er ook meer dan genoeg voorstellingen geschikt.
  • Er zijn veel accommodatiemogelijkheden op Terschelling. Ga kamperen aan zee, zoek een mooi vakantiehuisje, pak een comfortabel hotel of boek een groepsaccommodatie. Probeer wel op tijd te boeken!
  • Jong en oud is welkom op Oerol!
Foto 4. Dans, lach en geniet van dit unieke culturele festival! Foto: Oerol Festival

Laatst gewijzigd: 2024-05-08 21:41:14 · Gepubliceerd: 9 mei 2024 - 1282