Bewonder de grachtentuinen tijdens Open Tuinen Dagen Amsterdam

Ontdek wat er schuilgaat in de tuinen achter de grachtenpanden

Open Tuinen Dagen Amsterdam Nieuws door
Foto 1. Neem een kijkje in de prachtige grachtentuinen van Amsterdam. Foto: Museum van Loon

archief oud artikel 4 juni 2024 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Altijd al benieuwd geweest wat er achter die prachtige grachtenpanden in Amsterdam schuilgaat? Tijdens de Open Tuinen Dagen kom je erachter! Van 14 tot en met 16 juni opent een reeks grachtentuinen van zowel particulieren als van instellingen. Jong en oud is welkom! Ontdek de eeuwenoude elementen van de groene grachtentuinen die normaal gesproken verborgen blijven. Als je nog op zoek bent naar een leuk uitstapje voor Vaderdag, dan is dit ook een origineel idee.

Historische grachtentuinen

In het centrum van Amsterdam ademt alles historie. Van de grachten, de bruggetjes, de historische panden maar óók de grachtentuinen die normaal gesproken onzichtbaar blijven voor publiek. De bomen en koets- en tuinhuizen van zo'n grachtentuin zijn vaak ook al eeuwen oud. En geloof het of niet: er komt best veel kijken bij het aanleggen en onderhouden van een mooie grachtentuin. Want hoe bepaal je de koers bij een tuinaanleg, welke historische elementen wil je behouden en wat voeg je toe? Dat zijn allemaal dingen waar eigenaren van schitterend aangelegde grachtentuinen over na moeten denken. Over dat hele proces kom je alles te weten tijdens de Open Tuinen Dagen !

Foto 2. Kijk je ogen uit in de historische tuinen achter de Amsterdamse grachtenpanden. Foto: John Lewis, Museum van Loon

25 grachtenpanden openen hun tuindeuren

Maar liefst 25 statige grachtenpanden zullen hun tuindeuren openen voor publiek van 14 tot en met 16 juni. Dat is dus ook een ideaal uitstapje voor Vaderdag op zondag 16 juni! Wist je dat een gedeelte van de opbrengst van de Open Tuinen Dagen ten goede komt aan het Grachtentuinen Fonds, beheerd door het Cultuurfonds? Daarmee worden Amsterdamse projecten gesteund die openbaar toegang tot groen erfgoed in de stad mogelijk maken.

Tickets en toegankelijkheid

Tickets voor de Open Tuinen Dagen 2024 zijn te koop via de online voorverkoop in de webshop van Museum van Loon t/m 13 juni voor €20,- (excl. servicekosten). Tijdens de Open Tuinen Dagen zelf zijn de tickets te koop bij één van de startadressen aan de deur of via de webshop van Museum van Loon, voor €22,50 (excl. servicekosten). Daarvoor krijg je een passe-partout, waarmee je alle tuinen één keer kunt bezoeken gedurende de drie dagen. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis mee onder begeleiding van een volwassene. De startadressen zijn:
  • Museum Van Loon, Keizersgracht 672
  • Huis Willet-Holthuysen, Herengracht 605
  • Amnesty International, Keizersgracht 177
  • Huis Marseille, Keizersgracht 401
De grachtentuinen achter de huizen van particulieren zijn vaak alleen te bereiken via het huis zelf, waar je als gast doorheen zult lopen. Daarom zijn honden, kinderwagens en rolkoffers niet toegestaan. Ook zijn de tuinen niet rolstoeltoegankelijk vanwege de vele stoepen en trappen.
Foto 3. Open Tuinen Dagen in Amsterdam. Foto: Museum van Loon

Laatst gewijzigd: 2024-06-05 16:14:31 · Gepubliceerd: 4 juni 2024 - 523