Varend Corso Westland: bloemrijk spektakel op het water

Dans aan wal mee met de feestelijke boten

Varend Corso Westland Nieuws door
Foto 1. De prachtigste creaties komen voorbij. Foto: Arnaud Roelofsz / VCW

10 juni 2024 Toerisme Honselersdijk, Zuid-Holland Trommel je vrienden op, zorg voor een hapje en drankje, zoek een goed plekje op langs de route en laat dat feest maar beginnen! Varend Corso Westland trekt drie dagen lang vanuit het Westland over het water door onder andere Maassluis, Delft, Midden-Delfland en Rijswijk. Een heel fijn evenement in de open lucht – hopen dat de zon zich óók laat zien. Mis het niet op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni!

Varend Corso Westland

‘Het Westland’ kennen we van de glazen kassen waar heel veel van onze groenten en fruit worden geteeld. Deze regio tussen Den Haag en Rotterdam zet zichzelf kleurrijk op de kaart tijdens het jaarlijks terugkerende spektakel Varend Corso Westland. Een vrolijk evenement met veel bloemen, planten en groenten in de hoofdrol, waar ieder jaar honderdduizenden toeschouwers op afkomen. Dit jaar vaart het Varend Corso Westland voor de vijfentwintigste keer uit, met als thema 'Smaakvol'. Tientallen prachtig versierde boten varen voorbij, en de opvarenden zijn minstens zo sierlijk gekleed.

Route Varend Corso

De vaarroutes zijn elke dag verschillend. En het fijne is: de routes zijn kilometerslang, dus je hoeft niet te dringen voor een plekje om de boten te bewonderen.

  • Op vrijdag 21 juni wordt om 12:15 uur gestart in Honselerdijk. Vanuit daar vaart de enclave in een vierhoek via De Lier, Maassluis en Schipluiden.
  • Op zaterdag 22 juni start én eindigt het corso in Honselerdijk, maar dit keer gaat de ronde bovenlangs: de boten passeren Naaldwijk, ’s-Gravenzande, Poeldijk, een klein stukje van Den Haag en Kwintsheul.
  • Op zondag 23 juni is het ‘Delflanddag’ en vaart het corso dwars door Delft. Start en eindpunt zijn opnieuw in Honselerdijk, en vanuit daar vaart het corso richting De Lier en Schipluiden de Delftse binnenstad in. Via Rijswijk, Den Hoorn en Wateringen keert het corso terug naar Honselerdijk.

Bekijk de uitgebreide routes op de website van het Varend Corso

Foto 2. De Soldaat van Oranje-boot. Foto: Arnaud Roelofsz / VCW

Wie varen er mee?

Het Varend Corso heeft deelnemers uit alle hoeken van het Westland: bedrijven, telersverenigingen, buurtschappen, gemeenten én jeugd die elk op hun beurt hun best doen om de mooiste boot te creëren. De ene boot is immers de andere niet! De langsvarende boten zijn te verdelen in vier categorieën. Corsoboten zijn 'Platte Westlanders', van oudsher het transportmiddel waarmee tuinbouwproducten naar de veiling werden gebracht. Zeilende westlanders zijn een stuk chiquer, en de bloemen, planten en groenten laten de boot in zijn karakteristieke waarde. Mbo-leerlingen van vakscholen gaan in de categorie 'Blooming Battle' de strijd met elkaar aan om de mooiste boot te versieren. Tot slot doet ook de jongste doelgroep mee in het jeugdcorso. Leuk om te zien hoe creatief iedereen is!

Meer over Varend Corso

Foto 3. De boten varen door heel het Westland. Foto: Arnaud Roelofsz / VCW

Laatst gewijzigd: 2024-06-05 14:39:27 · Gepubliceerd: 10 juni 2024 - 171