Maak kennis met Bach tijdens Bachfestival Dordrecht

Negen dagen lang staat Dordrecht in het teken van de muziek van Bach

Bachfestival Dordrecht Nieuws door
Foto 1. Openingsconcert van ensemble B’Rock & Vokal Consort en Tall Tales Company, met vier zangers, strijkers, fluit, vintage synthesizer en elektrische gitaar. Foto: Albert Edelman

archief oud artikel 11 juni 2024 Cultuur Dordrecht, Zuid-Holland De klassieke muziek van Johann Sebastian Bach - of gewoon 'Bach' - is een tijdloze inspiratiebron en wereldwijd bekend. Daarom wordt er sinds 2009 tweejaarlijks het Bachfestival Dordrecht georganiseerd, waar de muziek van Bach het middelpunt is. Verwacht klassieke concerten op prachtige locaties, verbindingen tussen oude en nieuwe muziek, nieuwe composities, interessante cross-overs en innovatieve presentatievormen. Van 21 tot en met 29 juni klinkt de Bachmuziek door de hele regio Dordrecht en Drechtsteden!

Het enige Bach-orgel in Nederland

En waarom dan Dordrecht voor het enige echte Bachfestival? Nou, omdat het enige Bach-orgel in Nederland zich in de Grote Kerk van Dordrecht bevindt en omdat deze stad een echte orgelcultuur kent. Dat zal op verschillende prachtige locaties in de stad goed tot zijn recht komen tijdens het festival! Neem bijvoorbeeld het majestueuze concert in de Grote Kerk op 29 juni waarbij het Bach- en Hammondorgel samen worden gebracht om een fascinerende symfonie van verschillende muziekstijlen te brengen: van jazz tot soundscapes en van hedendaags klassiek tot Bach, door de muzikale Dordtse meesters Cor Ardesch en Carlo de Wijs.

Openingsconcert: ode aan 300 jaar Johannes-Passion

Het programma van het Bachfestival wordt spectaculair afgetrapt met het openingsconcert op 21 juni in de Biesboschhal. Hier wordt de compositie en het meesterwerk Johannes-Passion geëerd op een bijzondere wijze door ensemble B’Rock & Vokal Consort en Tall Tales Company, met vier zangers, strijkers, fluit, vintage synthesizer en elektrische gitaar. En hoewel de muziek en de teksten in dit stuk al eeuwen oud zijn, dagen ze je nog steeds uit om na te denken over belangrijke keuzes die we maken in het leven: hoe dromen we over een toekomst en hoe gaan we om met verlies?

Bijzondere manieren om Bach te beleven

Iedere artiest laat tijdens de concerten zijn of haar eigen interpretatie horen en zien van de muziek van Bach, en dat resulteert in unieke ervaringen tijdens ieder concert. Neem bijvoorbeeld het ligconcert 'Best of Bach en Einaudi' van pianist Jeroen van Veen. Hier wordt nieuw en oud afgewisseld en komen klanken voorbij uit composities als Una Mattina, Underwater en I Gironi. Zoek zelf je plekje uit op het gras met je kleedje, of binnen in het Dordrechts Museum bij slecht weer.

Met het hele gezin fan van Bach? Ga dan naar 'Bach to the Future', geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar! Deze interactieve en educatieve voorstelling is de perfecte manier om kennis te maken met Johann Sebastian Bach. Met een kort verhaal over zijn leven wordt er aan de slag gegaan met zijn muziek van toen en van nu. Zo zal je ontdekken dat veel (pop)muziek van nu zijn oorsprong eigenlijk vindt in de muziek van Bach: wie had dat gedacht! Een leuke voorstelling voor zowel doorgewinterde Bach-fans als voor kids die voor het eerst kennismaken met deze muzieklegende.

Foto 2. Inleiding voorafgaand aan concert van Nathan Laube in de Kunstkerk. Foto: Walter Glück

Bachhap en Bachcafés

Ga nog even de diepte in tijdens één van de 'Bachhap' momenten. Tijdens Bachhap XL ga je in gesprek met drie creatieve breinen: huidig artistiek leider van het Bachfestival Dordrecht en musicus Marieke Hopman, aankomend artistiek leider van het Bachfestival Dordrecht en contrabassist James Oesi en componist/metal gitarist Florian Magnus Maier. Doorgaan tot in de late uurtjes kan tijdens Het Bachcafé in De Witt. Gedurende de hele week zijn er meerdere Bachcafés ingepland waar je gezellig kunt nagenieten en napraten met mede-bezoekers, artiesten en medewerkers. Natuurlijk onder het genot van goede muziek, bijvoorbeeld die van LANDSCHAP: een ambient, deep house/elektronica optreden geïnspireerd op de schoonheid van de aarde en de vernietiging ervan.

Handig om te weten: Samen met de Kunstkerk vormt De Witt dit jaar het hart van het festival: hier bevindt zich het officiële infopunt van het festival. De concerten en optredens vinden plaats op vele (prachtige) locaties: bijvoorbeeld de Grote Kerk, de Biesboschhal, de Augustijnenkerk en het Dordrechts Museum. Het complete programma kun je vinden op de website van Bachfestival Dordrecht, waar je ook tickets kunt kopen voor ieder individueel concert!
Foto 3. Square Two, een visuele voorstelling die je met een nieuwe blik laat kijken naar jongleren, beeldende kunst en je eigen omgeving, onder het genot van de muziek van Bach. Foto: Megan Zondervan Ludovico Einaudi - Una Mattina.

Laatst gewijzigd: 2024-07-02 16:32:57 · Gepubliceerd: 11 juni 2024 - 794