Gluur in het leven van diverse Japanners in tentoonstelling Awoiska van der Molen

Bijzondere zwart-witfoto's geven mysterieus inkijkje

Fototentoonstelling Awoiska van der Molen Nieuws door
Foto 1. Uit de serie: N°685-2, 2022 / 2024. Foto: Huis Marseille © Awoiska van der Molen

17 juni 2024 bijgewerkt: 21 juni 2024 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Ben je nieuwsgierig naar hoe Japanners leven? Gluur bij ze naar binnen in Huis Marseille! De nieuwste tentoonstelling The Humanness of Our Lonely Selves geeft je een inkijkje in verschillende Japanse huizen. Hoewel de binnenwereld soms duidelijk in beeld wordt gebracht, blijven de levens achter de ramen toch mysterieus. Neem de tijd en sta even stil bij de unieke zwart-witfotografie van fotograaf Awoiska van der Molen, van wie een expositie te zien is van 22 juni tot en met 13 oktober.

Gluren in andermans leven

Misschien betrap je jezelf er weleens op, dat je stiekem naar binnen gluurt bij het huis van een ander. Soms om even te kijken hoe het interieur eruit ziet, een andere keer om gewoon te zien wat er gebeurt. Dit is eigenlijk ook wat je doet, wanneer je door de fototentoonstelling The Humanness of Our Lonely Selves van Awoiska van der Molen wandelt in het Huis Marseille. Vanachter een soort scherm kijk je vanuit de buitenwereld naar de binnenwereld achter het onbekende raam in Japan. Even gluren bij de buren... eh, bij de Japanners!

Foto 2. Uit de serie: N°594-18, 2019 / 2024. Foto: Huis Marseille © Awoiska van der Molen

Mysterieuze foto’s

Normaal gesproken voelt het een beetje intiem om mee te kijken via iemands raam. Maar de beelden van Awoiska maken het gluren minder ongemakkelijk. Doordat elk raam mat glas heeft, blijft de binnenwereld toch nog mysterieus. Zo zie je meestal alleen maar zwarte schimmen, waarbij je niet meteen ontdekt wat het precies is. Al zitten er zeker beelden tussen, waarop de gebeurtenissen achter het raam duidelijk zichtbaar zijn. Desondanks blijft er continu ruimte voor eigen interpretatie. Hangt het wasgoed nou in een badkamer of gewoon midden in de woonkamer?

Hoe dan ook houd je altijd gepaste afstand van andermans leven. Je ervaart je nooit helemaal verbonden met de wereld achter het raam. Misschien maar goed ook. Iedereen verdient wel een tikkeltje privacy, toch?

Foto 3. Uit de serie: N°480-18, 2017 / 2024. Foto: Huis Marseille © Awoiska van der Molen

Stille levens in Japan

De beelden van Awoiska van der Molen zijn ontstaan tijdens haar reis over de zuidelijke eilanden van Japan. Op de bijzondere zwart-witfoto’s zie je ramen van verschillende huizen, die gebouwd zijn met diverse soorten materialen. Alle huizen hebben ook dunne muren. Je zou denken dat je dan veel meekrijgt van de levens achter de ramen, maar dat blijkt toch anders. Awoiska hoorde maar weinig geluiden, toen ze voor het raam stond. Vergeleken met de Nederlandse huishoudens zijn de levens achter de Japanse ramen veel rustiger. Geen hard gelach of televisiegeluiden, maar enkel en alleen een monotone airconditioning.
Foto 4. Uit de serie: N°481-13, 2017 / 2024. Foto: Huis Marseille © Awoiska van der Molen

Laatst gewijzigd: 2024-06-21 12:20:08 · Gepubliceerd: 17 juni 2024 - 932