DirkJan In Nederlands Stripmuseum

Kijk hier voor alle praktische informatie over het Nederlands Stripmuseum |  
Redactioneel door

24 oktober 2005 Groningen, Groningen In het Nederlands Stripmuseum in Groningen is momenteel de overzichts-tentoonstelling van striptekenaar Mark Retera te bezichtigen. Dirkjan is de bekende creatie van Retera en één van de best verkochte strips in Nederland. De expositie toont de eerste tekeningen van Mark Retera uit 1985 tot en met zijn werk van nu. De tentoonstelling is tot en met mei 2006 te zien.

In de expositie in Groningen worden de eerste tekeningen van DirkJan getoond uit studentenbladen in 1989 tot en met zijn hedendaagse strips in Veronica Magazine en verschillende regionale dagbladen. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Retera een tekening van de schoolklas van stripfiguur Van Druten gemaakt. Deze tekening staat in afmetingen van vier bij twee meter in het stripmuseum.

Mark Retera

Mark Retera begint zijn tekencarrière in 1985 met de strip ‘AksieBuro Ket’ voor het tijdschrift ‘Lekker Prakken’. Wanneer het blad in 1989 stopt, begint hij de strip ‘DirkJan’. In 2004 won Retera de Stripschapprijs, de enige oeuvreprijs die Nederland kent voor stripmakers. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Retera een tekening (van vier bij twee meter) van de schoolklas van stripfiguur Van Druten gemaakt.

In het Groningse museum zijn nog meer bekende Nederlandse striphelden te bewonderen zoals Erik de Noorman, Agent 327 en Ollie B. Bommel. De stripfamilie Jan, Jans en de kinderen ontvangen bezoekers in hun huiskamer – een carrousel – die echt tot leven komt. Zij vertellen alles over de geschiedenis van de strip in Nederland. Het museum bestaat uit speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en ‘echte’ kenners. Naast originele tekeningen van Paulus de Boskabouter kunnen kinderen ook echt in zijn kabouterwereld stappen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2005-10-24 11:03:47 - 1459