Kijk hier voor het volledige programma overzicht   Redactioneel door

archief oud artikel 9 november 2005 Tilburg, Noord-Brabant Voor de 47e keer wordt in Tilburg de Warandeloop georganiseerd. Op 12 en 13 november lopen diverse landenteams het grootste cross-evenement van Nederland en komt daarmee steeds meer in het teken van het EK Veldlopen te staan. De "Internationale ABAB Warandeloop" is een internationale hardloopwedstrijd die georganiseerd wordt door de Stichting Internationale Warandeloop met medewerking van de Tilburgse atletiekvereniging Attila.

De Warandeloop staat bekend om zijn grote en sterk deelnemersveld. In 2004 stonden ruim 3000 deelnemers aan de start en waren er ongeveer 6000 bezoekers. Vanaf vorig jaar heeft de organisatie, als eerste Nederlandse veldloop, de "EAA Cross Permit Meeting" status ontvangen. Dit betekent dat de ABAB Warandeloop tot de beste 10 veldlopen van Europa behoort. Als enige Nederlandse wedstrijd wordt de Warandeloop over twee dagen gehouden. Daardoor is het mogelijk om (internationale) jeugdgroepen voor het voetlicht te zetten.

Deelnemers

Volgens organisator Frans Heffels zoeken verschillende ploegen de combinatie van deelnemen aan de Warandeloop en een blik werpen op het parcours van het EK in het Tilburgse Leijpark. Daar wordt op zondag 11 december het Europees kampioenschap veldlopen gehouden. Zo komen er veel hardlopers uit Zwitserland, België, Ierland, Hongarije en Oekraïne. Prominente atleten die aan de start zullen staan bij de 47ste internationale Warandeloop zijn de Belgische Anja Smolders, de Hongaarse Anika Kalovics, de Zwitser Stephan Joly, de Ier Gary Murray. Eerder al waren de komst van Europees kampioene Hayley Yelling en de Duitse Sabine Mockenhaupt bekend.

Programma

Op zaterdag 12 november starten de wedstrijden om 10.00 uur en duren tot en met ongeveer 17.00 uur. Om 10.00 uur wordt er gestart met een halve marathon en een vijf en tien kilometer trimloop op een onverhard parcours van zo’n vijf kilometer. Om 12.00 uur volgen de scholierenlopen en vanaf 13.00 uur de HBV Nationale Jeugdcrossdag voor jeugdatleten van 6 tot 17 jaar.
Op zondag 13 november starten de wedstrijden om 10.30 uur en duren t/m circa 16.00 uur. Om 10.30 uur starten de veteranen- en seniorencategorieën, om 12.00 uur gevolgd door de trimlopen en de businessrun over vijf en tien kilometer. Om 13.10 uur start daarna het hoofdprogramma en aan het eind het vrouwen- en mannengala.

Bij zowel mannen, vrouwen als junioren ligt er voor de twee snelste Nederlanders bij de Warandeloop een startbewijs voor het EK cross klaar. De definitieve selectie van de nationale EK-ploeg - bestaande uit zes lopers en één reserve per team – wordt meteen na de laatste kwalificatiewedstrijd in Roesselare bekend gemaakt. Kiplagat en Kamiel Maase zijn zo goed als zeker van deelname. Beiden hebben een voorselectie op zak. De atletiekunie KNAU houdt daarnaast twee wild cards achter de hand voor atleten die niet goed uit de verf komen tijdens de kwalificatie.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2005-11-08 11:08:32 - 1719