Het Ikonenmuseum

Meer informatie over dit nieuwe museum is te vinden op deze site. |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

15 december 2005 Kampen, Overijssel Het eerste Ikonenmuseum in Nederland is vanaf 16 december geopend voor publiek in een monumentaal pand in Kampen. In het museum zijn zo’n 150 iconen te zien en eens per half jaar wordt de tentoonstelling veranderd.

Oorsprong collectie

De collectie van de Alexander Stichting voor Russisch-orthodoxe Kunst heeft aan de Buiten Nieuwstraat in Kampen een permanent onderdak gevonden voor het Ikonenmuseum. En bijzonder eraan is dat het nu ook voor publiek toegankelijk is. De collectie is eigendom van de heer en mevrouw Heutink, welke onder gebracht is bij de (door hun opgerichtte) Alexander Stichting. Het bestuur van deze stichting is in handen van familieleden en mensen van buiten de familie. Reden om een dergelijke stichting op te stichten was het behoud van de collectie en er een onderdak voor te vinden. De naam van de stichting komt voort uit de Russische held Alexander Nevski, een grootvorst van Vladimir en vorst van Novgorod. Hij versloeg in 1240 de legers van de Duitsers en Zweden aan de oevers van de Neva. Daar komt ook zijn bijnaam Nevski vandaan.

De ikonen

De ikonen welke te zien zijn in het museum zijn slechts een klein deel van de collectie. Daarom wordt er elk half jaar van tentoonstelling veranderd. De ikonen zijn verschillend in leeftijd: het varieert van de oudste stammen uit de 16e eeuw tot verschillende ikonen uit Griekenland, Bulgarije, Roemenie en Ethiopië. De tentoonstellingen veranderen ook van onderwerp, zoals kerkelijke kunst, magie en religie.

Laatst gewijzigd: 2019-06-26 17:13:49 · Gepubliceerd: 2005-12-15 22:05:34 - 5988