Alles over Orchideeën

Orchideeenpoli en Rad van Avontuur in Botanische Tuinen

Jaarprogramma van de Botanische Tuinen in Utrecht Redactioneel door

archief oud artikel 22 februari 2006 Utrecht, Utrecht Tijdens het Orchideeënweekend van 3 maart tot 5 maart presenteren de Utrechtse Botanische Tuinen in Fort Hoofddijk een orchideeënshow waar de bezoeker kan kennismaken met de kleuren- en vormenrijkdom van deze bloemen. Bovendien kan iedereen die problemen heeft met het verzorgen van de orchideeen tips en praktische hulp krijgen op de Orchideeënpoli.

Behalve een show, is er een aantal informatie- en verkoopstands, kan de bezoeker deelnemen aan de gratis workshop 'Orchideeën kweken voor beginners' en mag iedereen die dat wil een gratis Phalaenopsis-kruising meenemen als uitbreiding of begin van hun eigen collectie. Bij het ‘Rad van Avontuur' verloot de Orchideeën Vereniging 't Gooi bloeiende orchideeën. Wie vooral in botanische soorten is geïnteresseerd, kan het beste vrijdag of zaterdag komen. Op zondag worden alleen cultivars verkocht.

Twee tuinen

De Utrechtse Botanische Tuinen zijn onderdeel van de Universiteit Utrecht en te vinden op twee locaties: Fort Hoofddijk in Utrecht en het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Fort Hoofddijk is aangelegd op en rondom het 19e-eeuwse Fort Hoofddijk. Hier zijn de Rotstuin, de Systeemtuin, de (sub)tropische collecties, de Thematuin en De Vlinderhof te vinden. In het Von Gimborn Arboretum staan bomen en struiken centraal. De Tuinen als organisatie dateren al van 1639 en zijn daarmee één van de oudste Nederlandse Botanische Tuinen. De functie van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht is in de loop van de ruim 350 jaar van haar bestaan wel enigszins veranderd. De primaire functie is nog steeds ondersteuning van onderwijs en onderzoek. Daarnaast is steeds meer nadruk komen te liggen op de publieksfunctie van de Tuinen en speelt ook natuurbescherming, vooral in internationaal verband, een belangrijke rol.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 februari 2006 - 7015