De droom van Italie

Het Mauritshuis in Den Haag |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Vier eeuwen lang

10 maart 2006 Den Haag, Zuid-Holland Het Mauritshuis in Den Haag staat van 11 maart tot en met 25 juni vol met Italiaanse dromen. Verschillende kunstenaars uit West-Europa laten in schilderijen de vier eeuwen dromen van Italië zien. Gastconservator Henk van Os, bekend van het programma Beeldenstorm, toont voor het eerst de liefde van de vele kunstenaars voor Italië.

Als een droom

Italië was en is een grote inspiratiebron voor kunstenaars. In de tentoonstelling de Droom van Italië kan de bezoeker met eigen ogen zien waar die liefde vandaan komt. De ruim 40 schilderijen laten een goed beeld zien hoe verschillend Italië door de ogen van kunstenaars kan worden uitgebeeld in een droom. Een greep uit de vele kunstenaars die hun werk laten zien in de tentoonstelling de Droom van Italië: Claude Lorrain, Jones, Bril, Both en Feuerbach.

Vier eeuwen

De 16de eeuw was een tijd waarin kunstenaars op zoek gingen naar de overblijfselen van de antieke beschaving. In de tentoonstelling zijn schilderijen te zien uit de klassieke oudheid, zoals het Collosseum en het Forum. In de eeuw daarna stond het landschap van Italië centraal: de gouden gloed van de mediterrane zon. Diezelfde zon zorgde in 1800 dat er een kleine revolutie op schildergebied plaatsvond: er werd in de open lucht geschilderd. De droom van een nieuwe kijk ontstond. Eind 19e eeuw staat verlangen centraal in de schilderkunst. Italië groeide langzamerhand uit tot een symbool van harmonie.

Henk van Os, hoogleraar Kunst en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam, oud-directeur van het Rijksmuseum en bekend als de presentator van de Beeldenstorm, stelde de Droom van Italië samen. Al ruim 40 jaar heeft hij een passie voor Italië. Daarnaast schreef hij een begeleidende catalogus en wordt er in het programma Beeldenstorm een vijftal afleveringen aan de tentoonstelling gewijd.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-03-09 10:19:48 - 3140