Tweetakt voor jong en oud

Programmaoverzicht van Tweetakt |  
Redactioneel door

Jong talent op jeugdtheaterfestival

24 maart 2006 Utrecht, Utrecht Op de Neude in Utrecht wordt van 25 maart tot en met 2 april het jeugdtheaterfestival Tweetakt gehouden. In deze editie van Tweetakt is vooral werk van jonge theatermakers, choreografen en performers uit Nederland en Vlaanderen te zien. Ook ervaren theatermakers staan, naast de talenten, op het programma. Makers van jeugdtelevisie bundelen hun krachten in een speciale voorstelling.

Talent versus ervaring

Nieuwe talentvolle makers geven het jeugdtheater niet alleen een toekomst, maar ze verrijken en inspireren het jeugdtheater ook. De context waarin het werk wordt getoond, is voor een groot deel bepalend voor de mate waarin het werk serieus wordt genomen en voor het succes ervan. Daarom is het belangrijk dat naast de jonge talenten, ook gerenommeerde theatermakers staan. Zo staan theatermakers als Silvia Andringa van Het Laagland, Hans van de Boom van Stella Den Haag en het Residentieorkest en Liesbeth Colthof van Huis aan de Amstel op het programma.

Jeugdtelevisie

Het niveau van de Nederlandse jeugdtelevisie is heel hoog. Maar er is weinig tot geen contact tussen het jeugdtheatercircuit en het jeugdtelevisiecircuit. Tweetakt heeft daarom dit jaar (jeugd)film en -televisiemakers uitgenodigd om een bijzondere productie voor het festival te maken. Eugenie Jansen van Tussenland en Nader tot Maxima, Ineke Houtman en Guus Kuijer van Polleke en Madelief, maken samen de voorstelling Salvador. Jolein Laarman van VPRO Ik ben Willem en Anneke de Lind van Wijngaarden van NCRV Document Junior: Tongen, Cherry flip, Tietjes, maken drie nieuwe interactieve voorstellingen op de Neude.

Het is belangrijk om de ruimte hebben om te experimenteren en te vernieuwen, maar zonder een breed publiek is dit niet uitdagend. Daarom heeft Tweetakt contact opgenomen met scholen in de Staatsliedenbuurt in Utrecht. De kinderen van de scholen bezoeken voorstellingen, nodigen hun ouders uit en sommige kinderen spelen zelf mee in een voorstelling. Het glazen dorp, waarin het festival wordt gehouden, nodigt passanten uit om ook te komen kijken.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-03-23 11:36:05 - 1545