Barbie komt naar Nederland

Activiteiten tijdens de tentoonstelling |  
Redactioneel door

Meest begeerde pop met duizend tegelijk in Groningen

24 april 2006 Groningen, Groningen Al meer dan 45 jaar steelt de aankleedpop Barbie de harten van kleine meisjes. Daarom is nu de tentoonstelling "The wonderful world of Barbie and Lego" samengesteld die de wereld rondreist. Ook de jongens kunnen hun hart ophalen, want naast Barbie, is ook Lego ruim vertegenwoordigd op de tentoonstelling. The Wonderful World of Barbie and Lego is van 27 april tot en met 7 mei te zien in het Martiniplaza in Groningen.

Het is meer dan alleen een tentoonstelling wat er straks in Groningen te zien en te beleven is. The wonderful world of Barbie and Lego is een betoverende wereld van meer dan duizend poppen en ontelbare accessoires. Er zijn zeldzame Barbies te zien uit collecties van verschillende verzamelaars uit de hele wereld. Daarbij weerspiegelt de expositie de internationale samenleving van de laatste vijf decennia. Want Barbie is door de jaren heen meegegroeid met de mensheid, verschillende culturen en vooral met de tijd.

Lifestyle

Barbie werd geboren op 9 maart 1959 bij de Californische speelgoedfabrikant Mattel. De beginjaren van de populaire pop werden geïnspireerd door de opkomst van de rock-‘n-roll in het algemeen en grootheden als Elvis Presley in het bijzonder. Inspiratie voor de jaren zestig waren idolen als Jacky Kennedy en Grace Kelly. De hippiemode en het fotomodel Twiggie waren ook van invloed op Barbie. In het discotijdperk van de jaren zeventig vindt ze inspiratie in de film Saturday Night Fever en danst ze op hits van Abba en muziek van de Bee Gees. De jaren tachtig kenmerken zich door aerobic- en tennisoutfits. Legendarische eye-catchers uit de collectie zijn ook De Harley Davidson serie - die doet terugdenken aan de wereldberoemde Route 66 - en niet te vergeten de ‘Dolls of the World’ serie met het modebeeld uit vreemde landen. De expositie laat ook een scala aan beroepen zien van presidentskandidaat tot verpleegkundige en serveerster.

Wat Barbie is voor de meisjes, is Lego voor de jongens. Ook hier geldt dat al drie generaties met deze steentjes wordt gespeeld. En dat ook Lego zich steeds heeft aangepast aan de speelwensen van kinderen, is te zien op de expositie, waar een speciale ruimte is in gericht om de mooiste Lego-creaties aan het publiek te laten zien. De expositie bevat onder andere een aantal topstukken uit verschillende collecties. Maar ook worden voorbeelden getoond van toepassingsmogelijkheden als huizen, autos, schepen en vliegtuigen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-04-24 12:00:46 - 2304