Noordelijk Film Festival

Voor een beschrijving van de rest van de onderdelen van het uitgebreide programma, kun je een kijkje nemen op: |  
Redactioneel door

8 oktober 2004 Leeuwarden, Friesland Van 10 tot 14 november 2004 kan er genoten worden van het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. De voorbereidingen zijn nog volop bezig en het belooft wederom, voor de 26e keer!, een grandioos spektakel te worden. Een programma van ruim 60 films uit alle windstreken. Alle vertoningen vinden plaats in een sfeervolle festivallocatie: Stadsschouwburg Leeuwarden de Harmonie. ‘Een wereldreis in vijf dagen, met tussenstops op de vijf continenten’

Programma

Verschillende onderdelen staan er in 2004 op het programma; - Interregio Competitie - Voorpremières -Openingsfilm -Hongarije aan Zee -DNA (=DAD en NAVF) -Fries Film Archief -Workshops -Meet the Stars -Kinderfilms -Animaties -Computereiland -Nieuwe Friese Oogst -Filmspiegel -Tigers on Tour Het volledige programma van de bovenstaande onderdelen wordt nog uitgebreider bekend gemaakt. Hieronder een tweetal voorbeelden.

Openingsfilm

Humoristisch, ontroerend, absurd, schrijnend en confronterend zijn enkele van de vele trefwoorden die passen bij de openingsfilm van het 26ste Noordelijk Film Festival: Fuse van Pjer Zalica uit Bosnië-Herzegovina. Fuse speelt zich af in het na-oorlogse Bosnië. Het normale dagelijkse leven herneemt er langzaam zijn gang, maar in het dorp Tesanj zijn de gevolgen van de oorlog nog steeds voelbaar. Een vader is wanhopig op zoek naar zijn vermiste zoon, een meisje loopt op een landmijn en de corruptie tiert er welig. De burgemeester van het dorp houdt zelfs een veelomvattende smokkeloperatie gaande, daarin met verve bijgestaan door de hoofdcommissaris van politie. Dan wordt bekendgemaakt dat de Amerikaanse president Clinton als beschermheer van Tesanj het dorp met een bezoek zal vereren. Tesanj moet in korte tijd omgetoverd worden in een modelsamenleving, ondanks de haat en nijd die nog bestaat tussen Bosniërs en Serviërs.

Naast de vele voorstellingen kunt u zelf ook actief bezig zijn met cinematografie. Er worden vier georganiseerde workshops gehouden. De Rotterdam Film Course is een aangename kennismaking met de vernieuwende cinema die wordt gepresenteerd door het International Film Festival Rotterdam. De andere drie workshops maken deel uit van DAD. Het Digital Art Direction programma van het Noordelijk Film Festival, waarbij de vormgeving in films centraal staat. In de workshops wordt geleerd hoe je gebruik kunt maken van de nieuwste digitale technieken om een nieuwe beeldtaal te ontwikkelen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2004-10-08 22:11:23 - 888