Serie 'Smaak van Nederland' in Openluchtmuseum

Cyclus van vier lezingen in oktober

Nederlands Openluchtmuseum Redactioneel door

archief oud artikel 27 september 2006 Arnhem, Gelderland Het seizoen 2006 staat in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem in het teken van eten en drinken door de jaren heen. In de maand oktober organiseert het museum samen met Volksuniversiteit Arnhem een viertal lezingen over ‘De Smaak van Nederland'. Anneke Ammerlaan, Ileen Montijn, Johannes van Dam en Adel den Hartog belichten tijdens de lezingencyckus ieder op eigen wijze onze nationale eetgewoonten, culinaire smaak en trends.

Van Zelfvoorziening naar Supermarkt

Eten wat de pot schaft was op het platteland tot begin vorige eeuw vooral ‘eten wat de eigen akker voortbracht'. Een slechte oogst betekende hongerlijden. Met de stijging van de koopkracht, verdwenen streekge­rechten en regioproducten. Vandaag staan die weer volop in de belangstelling door een krachtige tegenstroom tegen vervlakking. Op dinsdag 3 oktober vertelt Den Hartog hierover.

Culinaire trends anno 2006 en verder

Als culinair trendwatcher weet Anneke Ammerlaan als geen ander van ontwikkelingen die met trends en smaak te maken hebben. Ze vertelt op 10 oktober over de toekomst, consumentengedrag, smaakinrichtingen en kooktechnieken. Wat heeft migratie te maken met trends? Waarom is eten zo populair en wat mogen we in de toekomst verwachten?

Ups en downs van de Nederlandse gastronomie

‘Elk meent zijn uil een valk te zijn' is een bekende uitdrukking. Zo zijn er talloze landgenoten die menen dat de Nederlandse gastronomie zich kan meten met die van andere landen. Maar, waarom is het gastronomische leven in bijvoorbeeld ons buurland België dan al zo heel anders? Het wordt tijd daar eens goed naar te kijken en dat doet Johannes van Dam op 24 oktober.

Koken op stand

De eerste huishoudscholen werden in 1890 opgericht door idealistische ontwikkelde jonge vrouwen. Zij sloten zich aan bij een internationale moderniseringsbeweging die grote invloed zou hebben op het leven en wonen in de 20e eeuw. Ileen Montijn belicht op 31 oktober eet- en tafel­gewoonten en de belangrijke rol die standsverschillen daarin speelden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 27 september 2006 - 1989