Extreme weersomstandigheden

Museum Naturalis Redactioneel door

archief oud artikel 29 november 2006 Leiden, Zuid-Holland Het Naturalis in Leiden presenteert een tentoonstelling over leven en overleven in extreme natuur. Tot 26 augustus 2007 laat 'Extreem' zien wel trucs planten en dieren toepassen om te overleven in extreme kou, hitte, droogte, permanente duisternis of zuurstofgebrek. Met interactieve experimenten kan de bezoeker zelf ervaren hoe het is om onder zulke omstandigheden te leven.

Survivalspecialisten

De zeehond heeft een dikke speklaag en de Noord-Amerikaanse boskikker bevriest tijdens zijn winterslaap. Een kameel kan in drie minuten tweehonderd liter water drinken en heeft daar dan voor twee weken genoeg aan. En de Indische gans vliegt elk jaar op negen kilometer hoogte over de Himalaya zonder buiten adem te raken. Hoe dit kan ontdekt de bezoeker aan de hand van foto's, film, authentieke geluidsopnamen en een dertigtal tentoonstellingsobjecten. Dit materiaal geeft aan dat elke leefomgeving zijn eigen survivalspecialisten kent en planten en dieren zich optimaal aanpassen aan de uitzonderlijke omstandigheden.

Mens en dier

Voor mensen is het veel moeilijker om in dergelijke omstandigheden te leven, wij zijn niet ingespeeld op vrieskou, ijle berglucht, totale duisternis of extreme droogte. De tentoonstelling bevat interactieve experimenten om te ontdekken welke invloed deze omstandigheden hebben. Door te kijken en te voelen komt de bezoeker erachter waarom de dieren wel kunnen overleven.

Zelf aan de slag

Elke woensdag en zaterdag om 14.00 en 15.00 uur organiseert Naturalis voor 'Extreem' een Verhaal op Zaal. Medewerkers brengen extreme natuur tot leven met foto's en korte filmpjes, experimenten en objecten om aan te raken. Voor iedereen van acht jaar en ouder is er een speciale Extreemspeurtocht te koop bij de kassa.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-11-27 17:02:46 - 2993