Koekenbakkers in actie!

Nederlands Bakkerijmuseum |  
Redactioneel door

3 januari 2007 Hattem, Gelderland De feestdagen zijn nog niet helemaal voorbij: op 6 januari is het Driekoningen. Om dit te vieren kunnen kinderen in de tweede week van de Kerstvakantie in het Nederlands Bakkerij museum een Driekoningenkoek maken. Van 2 t/m 6 januari mogen de kleine bakkers zelf aan de slag in Hattem.

In de bakkerij

Echte bakkers helpen de bezoekers om het deeg te kneden en de koeken te maken. De kleine koekenbakkers kunnen de traktatie mee naar huis nemen of er gelijk van smullen. Traditioneel zit in elke driekoningenkoek een boon verborgen. Diegene die deze boon vindt mag zich voor een dag 'koning' noemen.

Drie koningen van ver

Het Driekoningenfeest wijst naar de Wijzen uit het Oosten die het kindje Jezus in de stal in Bethlehem kwamen opzoeken. Deze nieuwe koning wilde ze eer bewijzen en daar hadden ze graag een lange reis voor over. Op 6 januari arriveerden zij, dit wordt door katholieke gelovigen gezien als de afronding van het kerstfeest. In sommige landen vieren vooral de kinderen nog steeds Driekoningen. Het feest lijkt op Sinterklaas: de kinderen schrijven een brief naar de drie koningen met hun wensen en op 6 januari zijn er optochten waarbij de koningen snoepgoed naar de kinderen gooien. Kinderen gaan verkleed als koningen en met een ster, zingend langs de deuren om snoep op te halen. Onder de boom staan geschenken voor de koningen en kamelen en iedereen wacht vol spannening de volgende morgen af...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-01-02 15:18:09 - 1223