Exotische inspiratie

Singer Laren |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

23 januari 2007 Laren, Noord-Holland De kleurrijke bevolking en het drukke straatbeeld van onbekende, exotische gebieden waren voor schilder Marius Bauer een bron van inspiratie. Honderd jaar geleden maakte hij een groot aantal reizen naar bestemmingen als Cairo, Jaipur en Jeruzalem. In museum Singer Laren is tot 29 april een overzicht te zien van zijn werk, afkomstig uit privé-collecties. Het museum was recent in het nieuws door de roof van zeven bronzen beelden uit de tuin van het museum.

Reizen inspireren

India, Indonesië, Turkije, Egypte, Palestina, Pakistan en Marokko: alle landen die Bauer (1867-1932) bezocht. Al op 21-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste reis naar Istanbul. Enthousiast keerde hij terug met meer dan honderd tekeningen en gevulde schetsboeken. Vele reizen volgden naar, voor die tijd, veelal onontdekte en onbekend gebieden. Tijdens zijn reizen in Europa was hij onder andere aanwezig bij de kroning van tsaar Nicolaas II in 1896 in Moskou. In de loop der tijd groeide de kleine ertsen uit tot werk op groot formaat.

Jong geleerd

De artistieke aanleg van de in Den Haag geboren Bauer kwam al jong aan het licht. Zijn ouders stimuleerden zijn artistieke aanleg met tekenonderwijs en al op tienjarige leeftijd werd hij aangenomen op de academie. Vele tekenavonden volgden en hij was eind jaren '80 een regelmatige bezoeker van het centrum van het Nederlandse artistieke leven: Amsterdam.

Grote interesse

Rond 1900 was Bauer uitgegroeid tot erkend en talentvol etser. Later kreeg hij ook grote bekendheid met zijn schilderijen en aquarellen. Zijn werk weerspiegelde de aantrekkingskracht die Bauer zelf voelde tijdens zijn bezoek aan de Oriënt. De vele kopers konden de onderwerpen als moskeën, kamelen, slangenbezweerders, buikdanseressen of een karavaan in de woestijn waarderen. De tentoonstelling toont veel recent ontdekt nieuw en onbekend werk.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-01-22 16:33:33 - 1383