De bouw van de dijk

Zuiderzeemuseum Redactioneel door

archief oud artikel 24 januari 2007 Enkhuizen, Noord-Holland Het bestaan van de Zuiderzee hebben de meeste Nederlanders niet bewust meegemaakt. Dit jaar is het dan ook 75 jaar geleden dat de Afsluitdijk tot stand kwam. Het Zuiderzeemuseum gaat terug naar het verleden met de tentoonstelling 'De Dijk'. Aan de hand van schilderijen en tekeningen van J.H. van Mastenbroek ontstaat een beeld van de bouw van deze afsluiting tussen het latere IJsselmeer en de Noordzee. Tot 3 juni maakt de tentoonstelling onderdeel uit van de collectie van het museum in Enkhuizen.

Omvangrijk project

De strijd tegen het water is zichtbaar in de foto's en schilderijen. Het zand, de grijpers en de mankracht leggen de uitvoering van de dijk vast. Het werk van Van Mastenbroek laat zien hoe omvangrijk het project was. Met oog voor detail legde de schilder de werkzaamheden vast. De organisatie van de tentoonstelling omschrijft het als volgt: "Draaiende kranen, het nachtwerk met verlichting, het storten van de keileem, het banjeren van de arbeiders in de modder en het maken van de zinkstukken, niets verloor hij uit het oog. Zijn werk stelt ons als het ware in staat om zelf door de bagger en de klei te ploeteren."

Tekenen en schilderen

Al van jongs af aan had Johan Hendrik van Mastenbroek bijzondere belangstelling voor tekenen en schilderen. Vooral techniek boeide hem en dat was terug te zien in zijn werk. Rond 1930 werd Van Mastenbroek, samen met vier andere kunstenaars, door het ministerie van Waterstaat gevraagd om mee te werken aan een album over de tot stand koming van de Zuiderzeewerken. Van Mastenbroek bleef langer dan de rest schilderijen en tekeningen te maken van de aanleg van de Afsluitdijk.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-01-22 17:31:05 - 2146