1

Multicultureel in de Zaanstreek

Festival 'Wereldreis door de Zaanstreek' in Zaandam

Meer informatie over Festival Wereldreis door de Zaanstreek Redactioneel door

archief oud artikel 21 maart 2007 Zaandam, Noord-Holland Welke Nederlander droomt er nu niet van verre, exotische oorden? In de Zaanstreek maken bezoekers van het multiculturele festival 'Wereldreis door de Zaanstreek', door verhalen uit India, Angola of Libanon, kennis met de inwoners. Er is echter veel meer te doen tijdens het veelkleurige evenement op 23, 24 en 25 maart in het industriegebied boven Amsterdam.

In het kader van de Internationale Dag tegen Racisme (sinds 1966 elk jaar gevierd op 21 maart) pakt het festival uit met een verzameling multiculturele optredens. “Verhalen via het gesproken woord, in muziek, dans, theater of literatuur vormen de rode draad”, aldus organisators Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland en ACB Kenniscentrum. “Iedereen heeft immers een verhaal!”

Sultan Ahmet Moskee

Die uitspraak wordt concreet vormgegeven tijdens de drie dagen multicultureel vermaak in de Zaanstreek. In de Sultan Ahmet Moskee te Zaandam vertelt meesterverteller Marco Holmer Turkse verhalen. Hij doet dat voorafgaand aan een lezing van de Iraans-Nederlandse schrijver Kader Abdolah, genomineerd voor het beste Nederlandse boek aller tijden, 'Het huis van de Moskee'. “Ook kunt u echt op wereldreis”, meldt de organisatie. “Bij de balie van theatergroep Sees Travel op de Dam in Zaandam kunt u een ticket halen voor een korte trip naar een exotische bestemming. U krijgt een persoonlijk verhaal uit India, Angola, Zuid-Afrika, Peru of Libanon.” Tijdens 'De Varkensfabriek' grappen en grollen enkele Marokkaanse cabaretiers in het Zaantheater van de Noord-Hollandse stad.

Gluren bij de buren

Ook kunnen Noord-Hollanders – en anderen! - 'Gluren bij de buren'. Onder leiding van de Zaandammer stadscomponist Merlijn Twaalfhoven lopen ze een wandelroute langs huiskamervoorstellingen van diverse buurtbewoners. Een andere speurtocht is de sms-speurtocht. Hoewel voor Zaanse jongeren bedoeld, kunnen ook anderen er aan deelnemen. “De tocht gaat in op de directe leefomgeving van de Zaanse jongeren en hoe deze in verband staat met globale aspecten als internationale handel, industrie, migratie en culturele verschillen. De rijke industriële geschiedenis vormt hierbij een leidraad. Nieuwsgierige bezoekers van de Wereldreis zijn op 24 en 25 maart ook in de gelegenheid om deze innovatieve speurtocht te ondergaan.”

Mevlana Jelaleddin

'Wereldreis door de Zaanstreek' viert eveneens de geboorte van filosoof Mevlana. Mevlana Jelaleddin Rumi werd 800 jaar geleden geboren in Turkije. De volgens de organisatie grondlegger van Europa's eerste vorm van humanisme. “De kenmerken ervan, zoals tolerantie en naastenliefde, vormen nog steeds een belangrijke inspiratiebron voor veel mensen.”

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 maart 2007 - 1404