1

Luid en duidelijk

Museum Boerhaave   Redactioneel door

12 april 2007 Leiden, Zuid-Holland Waar is het tegenwoordig nog stil? Geluid is overal: muziek, ringtones, maar ook zingende vogels en sirenes. Museum Boerhave geeft met de tentoonstelling ‘Soundbites’ het publiek de mogelijkheid te experimenteren met geluid. Parallel aan de expositie organiseert het Leidse museum een nevenprogramma met concerten en lezingen. ‘Soundbites' is tot 28 oktober 2007 te bezoeken.

Trillende luchtdeeltjes

In de negentiende eeuw ontrafelde wetenschappers de geheimen van het geluid. Het omzetten van trillende luchtdeeltjes zorgde ervoor dat wij kunnen beschikken over vele vormen van geluidsapparatuur. "In de tentoonstelling Soundbites kan de bezoeker zelf ervaren wat geluid is en welke ongekende mogelijkheden de moderne geluidstechniek ons heeft gebracht", vult het museum aan. De opkomst van de geluidsleer krijgt aandacht in de eerst zaal. Vele akoestische instrumenten laten hun geluid horen. Volgens museum Boerhave is de ‘klankanalysator’ van König het pronkstuk van de tentoonstelling. "Dansende vlammetjes verraadden de aanwezige tonen." Verder toont de zaal grammofoons en de oudste in Nederland geproduceerde telefoons en radiolampen.

Multimedia

De tweede zaal geeft aandacht aan de twintigste eeuw, volgens Boerhaave de tijd waarin de praktijk het definitief van de theorie wint. Geluid is overal. "Transistors, cassette- en bandrecorder, platenspelers, tuners en woofers tonen de bezoekers in een ware ‘Wall of Sound’ de razendsnelle ontwikkelingen in geluidsland", vertelt de organisatie. De trekpleister van deze zaal is een grote tent die een reconstructie huisvest van de futuristische multimediashow waarmee Philips zich op de wereldexpositie 1958 presenteerde. De tentoonstelling nodigt de bezoeker uit om zelf met geluid te experimenteren.

Muziek in de binnentuin

De binnentuin van Museum Boerhaave is het decor voor vele concerten. Onder andere op zondagmiddag met een optreden van het Jeugdorkest Jong K&G of de Show- en Marchingband Amigo. Verder is er muziek op vrijdagavond door het muziektheatergezelschap de Veenfabriek en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Natuurkundehoogleraar Jo Hermans geeft parallel aan ‘Soundbites’ demonstratielezingen onder de titel 'Hoor je beter in het donker?'

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-04-12 12:56:34 - 1657