Festival met Russisch tintje

Poesjkin Festival |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

4 mei 2007 Muziek, theater en dans met Russische invloeden komen onder de naam 'Poesjkin Festival' naar het oosten van ons land. Van 5 t/m 20 mei vinden in Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn meer dan 50 optredens plaats. Een van de grootste dichters uit de wereldgeschiedenis, Alexandr Poesjkin, levert dit jaar inspiratie. Zowel jong talent als gevestigde namen geven invulling aan het thema ‘In liefde en vrijheid’.

Liefde en vrijheid

Het Poesjkin Festival brengt vele kunstvormen samen: theater, muziek dans, expositie en film. Het festival wil een nieuw en breed publiek kennis laten maken met het werk van de Russische dichter. “Het unieke van het Poesjkin Festival, de bundeling van een groot deel van zijn nalatenschap. Het zal de Russische cultuur en het culturele erfgoed van een grote meester onder de aandacht brengen”, aldus de organisatie. De ondertitel ‘In liefde en vrijheid’ verwoordt de hoofdthema’s in het werk, het leven en de dood van Alexandr Poesjkin (1799-1837). “Zijn positie als grondlegger en nadien nooit meer overtroffen hoogtepunt van de Russische literatuur is even onbetwistbaar als die van Dante in Italië of Shakespeare in Engeland”. De dichter wordt regelmatig vergelijken met Mozart, zijn oeuvre is net zo breed en de toon van het werk kent dezelfde combinatie van lichtvoetigheid en ernst.

Muziek en dans

Het hoofdprogramma omvat onder andere de Opera Boris Godoenov van M. Moessorgski door het Nationale Reisopera en Het Gelders Orkest. Verder spelen Toneelgroep Oostpool, Introdans en het ensemble uit het Gelders Orkest ‘Paradijs Poesjkin’. Speciaal voor de kleinere cultuurliefhebbers spelen Kwatta en het ensemble uit Het Gelders Orkest een muziekvoorstelling voor de hele familie. Russische muziek is er in de vorm van het Concert met werken van Glinka, Sjostakovitsj, Prokofjev en Rimski-Korsakov. De randprogrammering bevat bijvoorbeeld een lezing over Mozart en Salieri, een expositie in de bibliotheek, films als Onegin en Russian Ark en vele vormen van muziektheater. Bekijk voor het hele programma de website van het Poesjkin Festival.

Grote namen

In juni 2004 vond het eerste festival plaats, georganiseerd door de Stichting Culturele Festivals Gelderland. Igor Stravinsky stond toen centraal in het programma dat de Gelderse podiumkunstinstellingen op de planken brachten. Stichting Culturele Festivals Gelderland bestaat uit de drie grote podiumkunstinstellingen in Gelderland: Toneelgroep Oostpool, Het Gelders Orkest en Introdans.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-05-03 17:18:58 - 1157