1

Le Corbusier: man met een missie

Nederlands Architectuurinstituut   Redactioneel door

archief oud artikel 7 juni 2007 Rotterdam, Zuid-Holland Na 20 jaar is er eindelijk weer een overzichtstentoonstelling van de bekendste architect van de twintigste eeuw. Het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam toont met 450 originele interieurs, meubels, ontwerpen, tekeningen, foto's, collages, films en beeldhouwwerken het werk van Le Corbusier (1887-1965). Overal ter wereld liet hij zijn stempel na: op bekende gebouwen en volkswijken. Het NAI laat de architect zien in context van zijn eigen werk en gedachten maar ook in relatie tot tijdgenoten. Na 2 september 2007 reist de tentoonstelling 'Le Corbusier – de kunst van de architectuur' verder naar andere wereldsteden.

Honderden voorwerpen

Grootste plannen had Le Corbusier met zijn moderne architectuur. Het museum wil laten zien dat dit werk niet op zichzelf staat. Met honderden voorwerpen zoals zijn schelpenverzameling, bureau en pijp wil het museum laten zien wat de wereld van Le Corbusier vormde en hoe zijn brein werkte. Ook schilderijen en tekeningen van tijdgenoten en inspiratiebronnen, zoals Pablo Picasso, Georges Braque, Amédée Ozenfant, Juan Gris en Fernand Leger, maken deel uit van de tentoonstelling. Le Corbusier is te typeren als een veelzijdige man, naast architect was hij schilder, beeldhouwer, fotograaf en textielontwerper. Een mix van deze disciplines zorgde voor een vernieuwde werkwijze. Dit creatieve proces kwam mede tot stand door de inbreng van kunst, design, stedenbouw en film.

Thema's

De tentoonstelling is opgebouwd aan de hand van drie thema's vertelt de organisatie. Thema 1, Context, toont de vijf steden die het werk, leven en ideeën van Le Corbusier bepaalde. 'Privacy and Publicity' leggen de nadruk op de relatie tussen het voorwerp, de architectuur en de huiselijke omgeving aan de hand van maquettes van gebouwen en projecten of gereconstrueerde kamers. Het derde gedeelte is bedoeld voor de ambities die Le Corbusier nastreefde. Grote maquettes, digitale animaties en films vormen ‘Built Art'.

Grote projecten

Le Corbusier wordt gezien als de grootste architect van de twintigste eeuw. De laatste jaren dragen zijn stadsontwerpen bij aan de publieke opinie. "De rellen in de voorsteden van Parijs en de problemen in de Bijlmermeer (Amsterdam Zuid-Oost) worden, terecht of onterecht, direct in verband gebracht met zijn gedachtegoed", licht het museum toe. Maar ook belangrijke projecten als de Villa Savoye nabij Parijs, de modelstad Chandigargh in India, het klooster Notre Dame du Haut in Ronchamp en de chaise longue zijn werken van zijn hand. Bij de bouw van deze en andere werken vormde zijn 'vijf punten voor een nieuwe architectuur' het uitgangspunt.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-06-07 15:28:18 - 3990