Nationaal Historisch Museum mogelijk in 2011 open

Meer informatie over het Nationaal Historisch Museum |  
Nieuws door

Toren vol Nederlandse geschiedenis komt in Arnhem

2 juli 2007 Arnhem, Gelderland Het nieuwe Nationaal Historisch Museum komt in Arnhem. De gemeente wil op 30 maart 2011 het museum openen. Minister Plasterk van Cultuur, Onderwijs en Wetenschappen wil dat het museum uiterlijk in 2012 open gaat.

Het museum moet een overzicht geven van de canon – verzameling – van de Nederlandse geschiedenis zoals deze door professor Frits van Oostrom is gepresenteerd. De ‘Canon van Nederland’ is een reeks in het onderwijs verplicht te leren feiten, figuren en data uit de Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Doelgroep

Het museum richt zich speciaal op gezinnen met kinderen, het onderwijs en ‘nieuwkomers’ in Nederland. Met deze laatste groep bedoelt de gemeente Arnhem mensen die later in Nederland zijn komen wonen. Het is belangrijk dat deze mensen de Nederlandse geschiedenis kennen, maar daarnaast maken deze mensen ook deel uit van onze geschiedenis. Denk maar aan het Italiaanse ijs dat is meegebracht door de Italiaanse gastarbeiders, het is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld.

Erfgoed

Dit aspect wil het Nationaal Historisch Museum ook weergeven in hun tentoonstellingen en presentaties. Op die manier willen ze laten zien dat het Nederlandse erfgoed niet alleen een aantal culturele hoogtepunten zijn van de geschiedenis, maar ook de gevolgen van het dagelijkse leven van miljoenen mensen die Nederland hebben gevormd tot wat het nu is.

Interactiviteit

Interactiviteit gaat een belangrijke rol spelen in het museum. De presentaties en tentoonstellingen, moeten reacties uitlokken van de bezoekers. Daarnaast zal het personeel van het museum zelf ook actief hun mening uiten, door mee te doen aan publieke debatten. Verder is er op elke verdieping een mogelijkheid om je mening te geven. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Een voorbeeld is de optie ‘Blauw’ – intellectuele koelheid – geschiedenis toont vaak dat het verhaal twee kanten heeft. De bezoeker kan aanklikken met welk van de oordelen hij of zij het eens is en kan zien hoe anderen oordelen. Ten slotte gaat het Nationaal Historisch Museum een website onderhouden, met een speciaal forum over historische en actuele kwesties.

Hoe gaat het Nationaal Historisch Museum er uitzien?

Het gebouw bestaat uit een toren van vijf galerijen en een bovenverdieping. In het midden van de toren is een ruimte zonder vloer waardoor de bezoeker helemaal naar beneden kan kijken. Naarmate je hoger komt, worden de galerijen breder. Daarmee beeldt het Nationaal Historisch Museum ons erfgoed uit dat in grootte toeneemt naarmate het verleden recenter wordt.

Elke galerij vertelt een periode uit de geschiedenis van Nederland:
Eerste galerij: prehistorie en Romeinse tijd
Tweede galerij: Middeleeuwen
Derde galerij: Republiek
Vierde galerij: 19e eeuw
Vijfde galerij: 20e eeuw

De bovenverdieping biedt een uitzicht op de vijf galerijen geschiedenis en de omgeving. Op deze verdieping zal ook een professionele radio- en tv-studio komen, van waaruit live-programma’s over geschiedenis en discussies met het publiek kunnen worden uitgezonden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-07-02 14:14:40 - 1306