“Schotse Hooglanders op Veluwezoom niet bijvoeren”

Bezoekerscentrum Veluwezoom |  deel via WhatsApp | Nieuws door

7 juli 2007 Rheden, Gelderland De Schotse Hooglanders van Nationaal Park Veluwezoom gedijen het beste onder natuurlijke omstandigheden. Bijvoeren in de winter is op lange termijn slecht voor de populatie. Die conclusie trekt onderzoeker Hans van Dijk.

Van Dijk, deeltijd student bos- en natuurbeheer bij Van Hall Larenstein en boswachter van NP Veluwezoom, onderzocht voor zijn afstudeeronderzoek het verband tussen de conditie van de runderen, de populatiegroei, terreingebruik en het weer.

Veerman

's Winters de dieren bijvoederen is op lange termijn slecht voor de populatie Schotse Hooglanders, stelt Van Dijk. Wie de roodbruine runderen extra te eten geeft, verstoort het natuurlijk evenwicht. Door bijvoedering tussen 1996 en 2002 groeide de kudde op de Veluwezeoom flink. Op het hoogtepunt liepen er 250 Schotse Hooglanders rond. In 2002 mochten eenmalig 150 dieren worden afgevoerd van landbouwminister Veerman. Sindsdien wordt niet meer bijgevoerd. “De populatie mag alleen nog veranderen door natuurlijke geboorte en sterfte”, aldus Van Dijk. “De kudde is nu veel stabieler en groeit gemiddeld met zes procent. Binnenkort komt er waarschijnlijk een einde aan die groei.”

800 kilo schoon aan de haak

Niet vreemd opkijken: Schotse Hooglanders komen uit Schotland. Momenteel lopen er buiten het land meer runderen rond dan in Schotland zelf. In Nederland lopen zo'n duizend exemplaren rond van het roodbruine rund. Ze lopen rond in nationale parken en natuurgebieden. De Schotse Hooglanders zijn werknemer bij Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of andere natuurbeheerorganisaties. Het zijn imposante dieren. Niet alleen zijn indrukwekkend, ook het gewicht van de Schotse Hooglanders is dat. Weegt een koe (vrouwtje) al gemiddeld 500 kilo, een stier (mannetje) weeg maar liefst 800 kilo. Schoon aan de haak!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-07-06 13:39:50 - 1069