Massamoord op zigeuners krijgt een gezicht

Nationaal Monument Kamp Vught |  
Redactioneel door

Nog weinig mensen weten van lijden Sinti's en Roma's in Tweede Wereldoorlog

18 juli 2007 Vught, Noord-Brabant Het grote publiek is nog te onbekend met de systematische moord van 500.000 zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog, stelt Nationaal Monument Kamp Vught. Tot en met 31 augustus zijn daarom in het museum de twee exposities 'The holocaust against the Roma en Sinti and present day racism in Europe' en 'Parasimi' te zien.

In januari was de indrukwekkende expositie 'The holocaust against the Roma en Sinti and present day racism in Europe' voor het eerst te zien in het hoofdgebouw van de Verenigde Naties in New York. De internationale tentoonstelling maakt tot het einde van deze zomer een tussenstop in Nederland.

Onwetendheid

“Er bestaat nog een grote onwetendheid over de systematische moord op deze minderheidsgroep, die tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 500.000 slachtoffers tot gevolg had”, zegt kamp Vught. “Vooroordelen leidden ertoe dat tien miljoen Sinti en Roma in Europa ook vandaag nog steeds slachtoffer van geweld worden, of te maken hebben met discriminatie en uitsluiting.” De bedoeling van de expositie is duidelijk genoeg. Nationaal Monument Kamp Vught zet de terreur van de nationaal-socialisten en het dagelijkse leven van de zigeuners tegenover elkaar.

Portretten

Net zo indringend is ongetwijfeld 'Paramisa'. Het werk van Rogier Fokke bestaat uit achtentwintig indringende portretten van Sinti's en Roma's. Wie deze levensgrote foto's wil zien, zal naar buiten moeten. Ze zijn te vinden op het buitenterrein van kamp Vught. Ook met deze foto's wil het museum de slachtoffers van de massamoord een gezicht geven. De personen zijn niet voor niets zo sober geportretteerd.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-07-17 12:53:07 - 2727