Herinneringen aan Romy

Filmmuseum Amsterdam Redactioneel door

archief oud artikel 31 juli 2007 Amsterdam, Noord-Holland Elk jaar met kerst behoren de Sissifilms tot het televisieaanbod. De een griezelt bij de zoetheid van het verhaal, de ander kan eindeloos kijken naar het romantische levensverhaal van keizerin Elizabeth van Oostenrijk. Hoofdrolspeelster Romy Schneider raakte haar Sissi-imago nooit meer kwijt. Maar haar carrière startte pas met deze films. Vijfentwintig jaar na haar dood toont het Filmmuseum in Amsterdam tot 5 september kostuums, verzamelitems en foto's van de jong gestorven actrice.

Voor altijd Sissi

Zo tragisch als het leven van Elizabeth van Oostenrijk was, zoveel drama kent ook het leven van haar vertolkster. Beiden kenden een leven in de schijnwerpers vol wereldse schoonheid en succes. Maar dat zijn niet de enige overeenkomsten, beide vrouwen verloren een zoon, waren ongelukkig in de liefde en depressief. Tot haar dood bleef de rol Romy Schneider. "Sissi kleeft aan mij als havermoutpap", verzuchtte ze ooit. Maar ze speelden ook prachtige rollen in vele andere grote films uit de jaren vijftig tot zeventig. "Schneider wist zich met succes aan het Sissi-imago te ontworstelen", is de mening van het Filmmuseum.

Verzamelobject

Het museum onderbouwt de tentoonstelling met een overzicht van vijfentwintig van de zestig films die de Oostenrijkse maakten in haar bijna dertigjarige carrière. Schneider speelde rollen in Franse Italiaanse en Hollywood-films. Voor haar rollen won ze diverse Césars, de hoogste Franse filmprijs. Dochter Sarah Biasini gaf twee van deze belangrijke prijzen in bruikleen. Een Oostenrijkse verzamelaar leende drie originele Sissi-kostuums, waaronder een Hongaarse baljurk uit aan het museum. Schneider kent meerder liefhebbers die hun materiaal in bruikleen gaven. Plakboeken, (gesigneerde) foto's, affiches, postzegels, lp's en reclames vullen de tentoonstelling.

Herinneringen

Romy Schneider was een geliefd foto-object. In de tentoonstelling is werk te zien van fotografen Dennis Stock, Werner Bokelberg en Robert Lebeck. Deze legden haar vast tijdens haar bezoek aan Verenigde Staten of een privé-sessie bij haar thuis. Dan was ze de filmheldin. Maar ook de zware kant van haar leven is vastgelegd. Opgebouwd vertrouwen zorgde ervoor dat fotoreporter Lebeck Romy kon fotograferen tijdens een bezoek aan een ontwenningskliniek en kort na het verlies van haar zoon. Vlak voor haar dood maakte hij nog een portret van haar. "De herinnering is vaak het mooiste in het leven. Geloof ik...", is een van de bekendere quotes van Romy Schneider. Het Filmmuseum houdt deze herinnering weer voor even levend.

Romy Schneider, pseudoniem van Rosemarie Magdalena Albach (Wenen, 23 september 1938 - Parijs, 29 mei 1982) was een Oostenrijks actrice, die op 17-jarige leeftijd doorbrak met de vertolking van de rol van Elisabeth van Oostenrijk in de filmcyclus Sissi. Haar tegenspelers waren onder anderen Alain Delon, Michel Picolli en Yves Montard in films van bekende Europese regisseurs als Orson Welles en Luchino Visconti. Schneider trouwde drie keer en kreeg twee kinderen. Kort na haar laatste scheiding in 1981 verongelukte haar zoon en raakte ze aan de drugs. Niet lang na het voltooien van haar laatste film werd de mooie actrice dood aangetroffen in haar woning in Parijs, 43 jaar oud.


Op 5 en 12 augustus geven Romy Schneider-fans een rondleiding door de tentoonstelling. Reserveren is verplicht.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-07-30 17:03:43 - 3672