Wereldmuseum tijdelijk gesloten

Wereldmuseum Rotterdam |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Rotterdams museum ondergaat metamorfose

1 augustus 2007 Rotterdam, Zuid-Holland Het Wereldmuseum gaat vanaf woensdag 1 augustus tijdelijk dicht. Het Rotterdamse museum gaat komende anderhalf jaar een grondige verbouwing tegemoet. Tot medio 2008 sluit het museum zijn deuren.

Het Wereldmuseum, een museum over culturen van vroeger en nu, gaat zich door de vernieuwing nadrukkelijker op de kaart zetten, zo blijkt uit het revitaliseringsplan. Door middel van een thematische ordening wil het museum de historische collectie in een “eigentijdse maatschappelijke context” zetten. Ofwel: de collectie op een moderne manier onder de aandacht van bezoekers te brengen. Dat doet het Wereldmuseum door zich als merk te presenteren.

Visitekaartje

Het museum in het centrum van Rotterdam wordt van binnen en buiten flink aangepakt. Diverse delen van het museumgebouw, dat stamt uit 1851, ondergaan een restauratie. Onder meer de gevel en de balzaal van prins Hendrik. “De locatie die in vervlogen tijden het hart van het Rotterdamse uitgaansleven vormde, wordt in oude luister hersteld en gaat weer zijn plaats in de vrijetijdssector innemen”, zo belooft het Wereldmuseum in het revitaliseringsplan. Bovendien gaat het museum in de publieke ruimte een viertal manshoge beelden van mensen plaatsen. Ze moeten het visitekaartje worden in het uitgaansgebied aan de Maasboulevard.

PDA

Ook van binnen gaat het Wereldmuseum er anders uit zien. Het museum gaat vooral gebruikmaken van multimediale toepassingen. Wie in de toekomst het gerenoveerde gebouw binnenstapt, kan een audiovisuele rondleiding krijgen. Via een handcomputer, een zogenoemde PDA, wordt de museumbezoeker door de tentoonstellingsruimte geleid. Bovendien gaat het museum thematisch werken: elk half jaar staat een onderwerp centraal. De belangrijkste aanpassing vindt misschien plaats in het restaurant. In het Wereldcafé – restaurant kan de bezoeker de andere culturen ook proeven. “Het gaat niet meer alleen om kunst in context maar om cultuur in context, om cultuurbeleving.” Cultuur- en museumbeleving gaat in het nieuwe Wereldmuseum ook door de maag.

Kijk ook bij...

1 reactie

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-07-31 10:23:14 - 770