Museum Bronbeek ontvangt bezittingen Indiëgangers

Rode Kruis schenkt Arnhems museum kammen, trouwringen en bestek

Website van landgoed Bronbeek Nieuws door

archief oud artikel 14 augustus 2007 Arnhem, Gelderland Meer dan tweehonderd persoonlijke bezittingen van Nederlandse militairen en burgers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en Japan overleden, draagt het Nederlandse Rode Kruis dinsdag over aan Museum Bronbeek in Arnhem. Op deze manier wil de hulpverleningsorganisatie voorkomen dat de slachtoffers vergeten worden.

Het betreft vooral voorwerpen waarvan de overleden eigenaar bekend is, maar waarvan geen erfgenamen meer te vinden zijn. “Ook zijn veel voorwerpen in massagraven gevonden en zijn er dus weinig gegevens bekend”, zegt Regina Grüter, hoofd Oorlogsnazorg van het Nederlandse Rode Kruis. “Nu de eigendommen in de collectie van Museum Bronbeek worden opgenomen, worden de slachtoffers nooit vergeten.”

Rode Kruis

Het gaat om persoonlijke bezittingen als kammen, trouwringen, horloges en zilveren bestek. Het is een restant van een jarenlange zoektocht van het Nederlandse Rode Kruis. In opdracht van de overheid kreeg de hulpverleningsorganisatie de taak de spullen terug te bezorgen bij de nabestaanden. Tot halverwege de jaren vijftig zijn duizenden voorwerpen aan families teruggegeven. De kleine collectie nalatenschappen van overleden Nederlanders waarvan de nabestaanden spoorloos bleken, komt nu terecht in Museum Bronbeek. In de nabije toekomst het onderkomen van het Indisch Herinneringscentrum. De dinsdag over te dragen voorwerpen zijn daar dan ook voor een groter publiek te zien.

Indisch Herinneringscentrum houdt herinnering levend

Het Indisch Herinneringscentrum zal de geschiedenis van Nederlands-Indië weergeven. Met onder andere de Japanse bezetting van de Nederlandse kolonie tijdens de Tweede Wereldoorlog, de onafhankelijkheidsstrijd van Nederlands-Indië en het vaak gedwongen vertrek van de Indische Nederlanders naar Nederland. Deze mensen werden als landverraders gezien, omdat ze met de vijand - Nederland - hadden samengewerkt. Samen met het Museum Bronbeek zal het herinneringscentrum volgend jaar een nieuwe expositie houden over deze onderwerpen. Het herinneringscentrum komt in een daar voor vrijgemaakte ruimte van het museum. Het centrum wordt een ontmoetingsplaats voor Indische Nederlanders.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-08-13 17:07:12 - 1033