1

Plasterk: Aanbesteding Rijksmuseum voor kerst rond

Aannemer zou afgelopen voorjaar al bekend moeten zijn

Rijksmuseum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 23 augustus 2007 Amsterdam, Noord-Holland Voor de kerstdagen is bekend wie het Rijksmuseum mag gaan verbouwen. Dat heeft Minister van Cultuur Ronald Plasterk donderdag belooft in een antwoord op kamervragen van ChristenUnie-kamerlid Ed Anker. Anker stelde vragen over de vertraging van de aanbesteding. Die zou afgelopen voorjaar al afgerond moeten zijn.

Volgens de minister is de vertraging vooral te wijten aan het uitblijven van een bouwvergunning. “Procedurele risico's zijn er altijd in een vergunningentraject en de tijdsgevolgen daarvan kunnen niet altijd voorspeld worden”, aldus Plasterk. De vergunning werd begin augustus afgegeven door het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid.

Onherroepelijk

Die vergunning is echter nog niet onherroepelijk, schrijft de minister aan de CU. Pas wanneer de toestemming definitief is, kan de aanbesteding afgerond worden. Dat gebeurt nog voor de kerst, zo belooft de minister. Anker krijgt tegen die tijd een uitgebreide voortgangsrapportage van de minister. De kosten voor de vernieuwing van het Rijksmuseum vallen ook al hoger dan geraamd uit. Werden die destijds op 200 miljoen geschat, inmiddels liggen die op 270 miljoen euro. Toen de architecten Cruz en Ortiz in 2001 het ontwerp voor het vernieuwde Rijksmuseum presenteerden, werd al snel duidelijk dat het project langer dan twee jaar zou gaan duren. Naar verwachting is het museum in 2010 weer volledig toegankelijk.

Erfgoed

De ChristenUnie vindt dat de regering in 2000 onvoldoende voorbereid is begonnen aan de restauratie van het museum. Bovendien is de partij van mening dat het kabinet destijds de procedurele risico's heeft onderschat. De voorbereiding van het project was volgens Plasterk in orde. Anker vindt dat het publiek het slachtoffer wordt van de uitgestelde aanbesteding. “Het publiek wordt momenteel de dupe van de ernstig vertraagde verbouwing. Het gaat niet alleen om toeristen, ook scholieren en onderzoekers lopen een groot gedeelte van het cultureel erfgoed mis op deze manier.”

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 augustus 2007 - 796