Gevleugelde vrienden

Kijk hier voor alle activiteiten in het natuurmuseum in Nijmegen. |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Op zoek naar ganzen in het nieuwe jaar

11 januari 2006 Nijmegen, Gelderland In de wintermaanden trekken grote aantallen wilde ganzen van het noorden naar warmere streken om te overwinteren. In de bekende V-vluchten vliegen de ganzen over stad en weiland. In het rivierengebied rondom Nijmegen strijken elk jaar duizenden wilde ganzen neer op de weilanden. Het Natuurmuseum Nijmegen organiseert de ganzenexcursies op de zondagen tussen 15 januari en 26 februari 2006.

De excursies starten vanuit het informatiecentrum voor de Gelderse Poort, dat is gevestigd in het Natuurmuseum. Na ontvangst met koffie rijdt de bus door het rivierengebied ten oosten van Nijmegen: over de dijken langs de uiterwaarden van de Waal in de Ooijpolder en door het heggenlandschap van de Duitse Duffelt met kerken en boerenhoeven op terpen. Ondertussen vertelt de gids verschillende wetenswaardigheden over de ganzen en bijzonderheden over het natuurgebied de Gelderse Poort: de ontstaansgeschiedenis, de natuur en recente natuurontwikkelingen. De gidsen kennen de beste locaties om de ganzen te bekijken. Ook hebben ze oog voor andere overwinterende vogelsoorten in het rivierengebied, zoals nonnetjes, smienten en wintertalingen. Onderweg stopt de bus, zodat men de ganzen met verrekijker en telescoop van dichtbij kan bekijken. Bij de 19e eeuwse terpboerderij De Zeelandsche Hof worden de deelnemers ontvangen met koffie en appeltaart.

Aanmelden

De ganzenexcursies zijn gepland op zondag 15, 22 en 29 januari en zondag 5, 12, 19 en 26 februari 2006. De excursies starten vanuit het Natuurmuseum Nijmegen en duren ongeveer 3 uur. Aangeraden wordt om zelf een verrekijker mee te nemen. Belangstellenden kunnen zich minimaal een week van te voren in te schrijven bij het Natuurmuseum Nijmegen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2004-12-22 23:05:29 - 1172